VZ gaat verkiezingen in als de te kloppen partij | Westerkwartiertje

De lokale partij VZ Westerkwartier gaat maart volgend jaar de raadsverkiezingen als de te kloppen partij. Al jaren hadden de voormalige gemeenten Leek en Zuidhorn geen traditie meer als het gaat om een lokale partij. Plaatselijke partijen waren wél actief in Grootegast en Marum.

En warempel slaagde de toenmalige lokale partij VZ2000 die voordien slechts acteerde in Grootegast, erin om na de herindeling als grootste partij uit de (stem-)bus te komen. Daarvoor had VZ zich jarenlang met hand en tand verzet tegen samenvoeging van gemeenten.

Als grootste partij de lakens uitdelen

Als grootste partij kon VZ de lakens uitdelen bij de formatie die volgde op de verkiezingen. Samen met de ChristenUnie als de op één na grootste partij, kon VZ de coalitiepartners uitzoeken. Allereerst viel daarbij de keus op het CDA dat vanouds als christelijke partij het meest dichtbij de CU staat. Dankzij de beschikbaarheid van de ervaren Elly Pastoor als wethouder kon de PvdA als vierde partij toetreden tot de coalitie. Verwonderlijk was die keuze niet. De VVD werd gepasseerd omdat die partij na intern geruzie bij de verkiezingen bleef steken op drie zetels. En ook GroenLinks werd met vijf zetels buitenspel gezet.

Wethouder geeft bevlogen leiding

Namens VZ trad de nummer twee op de lijst, het Zuidhorner oud-VVD-raadslid Geertje Dijkstra-Jacobi, als wethouder aan. Zij ambieerde en kreeg de portefeuille ruimtelijke ordening die in de praktijk zwaar bleek. Met name door de oude dossiers die ze op haar bord kreeg, zoals de perikelen rond de probleemlocatie van sloopbedrijf Jager/Dusseldorp in Midwolde en het Grootwinkelplein in Leek. Het ene dossier (Jager/Dusseldorp) werd onder haar bevlogen leiding goeddeels opgelost. Het andere dossier (Grootwinkelplein) geeft tot op de dag van vandaag scheve gezichten. Zo vindt garagehouder Eelco Hofman het onrechtvaardig dat de gemeente in zijn aanpalende pand geen supermarkt wil. En omwonenden van het Grootwinkelplein ondervinden grote hinder van de activiteiten die Jumbo en Aldi hier ontplooit. Desondanks mochten beide supermarkten recentelijk nog fors uitbreiden.

Wat zijn de ambities?

Vooral door haar hoge taakopvatting drukt de last van het wethouderschap zwaar op de schouders van Dijkstra-Jacobi. ‘t Is nog even de vraag of zij na volgend jaar door wil en gaat als wethouder. In eigen gelederen heeft VZ niet onmiddellijk een kandidaat achter de hand om het ‘gat’ dat valt na haar eventuele vertrek, op te vullen. Of het zou het huidige VZ-raadslid Onno Koopmans moeten zijn die kan bogen op een ambtelijke staat van diens en vooral financieel van wanten weet.

Vraag is ook: wat zijn de ambities van VZ-fractievoorzitter Ytsen van der Velde? Als (mede-)oprichter van VZ draait Van der Velde politiek al jaren mee. Hij stak tot nu toe geen tijd en energie in het voorzien in opvolging. Het ziet er dan ook naar uit dat VZ wederom de verkiezingen ingaat met ‘vaste waarde’ Van der Velde als frontman.