De worsteling van oud-CDA-wethouder Stol | Westerkwartiertje

Al enkele jaren is het stil rond de Zuidhorner oud-CDA-wethouder Fred Stol. Zelf vindt hij dat prima. Na het overlijden van zijn beide ouders woont Stol met zijn gezin in zijn voormalig ouderlijk huis in Oldehove. Behoefte om naar buiten te treden heeft hij niet.

Toch gaf hij vorige week een paginagroot interview in de Streekkrant; het zusje van huis-aan-blad De Krant dat in Roden en Leek en omgeving verschijnt. Waarom heeft Stol geen behoefte meer om naar buiten te treden? Hij wil zijn opvolgers naar zijn zeggen niet voor de voeten lopen. Dat valt hem te prijzen. Maar of zijn opvolgers blij zijn met wat de oud-wethouder vervolgens zegt over de partij waaruit hij voorkomt en waaraan hij zijn bestuurlijke loopbaan heeft te danken, is de vraag. 

Bijbelse beginsel van het rentmeesterschap

Stol brandt het CDA, zoals de vlag er op dit moment bijhangt binnen deze landelijke partij, namelijk helemaal af. De club van Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge en consorten verkwanselen in zijn ogen het Bijbelse beginsel van het rentmeesterschap: van oorsprong toch onmiskenbaar onderdeel van het gedachtengoed van de christendemocraten. In de ogen van Stol is het CDA ‘te rechts’ geworden, meldt hij in het vraaggesprek. De ‘Nacht van Rutte’ deed voor hem de deur dicht. Naar zijn oordeel had de CDA-Kamerfractie uit pure loyaliteit met de ‘dwarse’ Pieter Omtzigt, de premier vanwege diens beruchte ‘Rutte-doctrine’ moeten laten vallen. Niet alleen door hem onmiddellijk naar huis te sturen maar ook te beloven dat het CDA nooit meer met de huidige VVD-leider in zee gaat. 

Dat gebeurde niet. Het bleef bij het steunen van een motie van afkeuring die mede door D66 was ingediend. Die gang van zaken bracht Stol in gewetensnood. De hele nacht sliep hij blijkens het interview slecht en al om vijf uur in de vroege morgen stuurde hij een boze mail naar de landelijke partij, waarin hij zijn lidmaatschap opzegt. Zijn voornaamste bezwaar tegen het CDA? De partij hangt te veel zijn oren naar het liberalisme. 

Ruk naar rechts niet van de laatste jaren

Dat er sprake is van interne onrust binnen het landelijke CDA kan niemand ontkennen. Maar de ‘ruk naar rechts’ die de partij in de ogen van Stol heeft gemaakt, is echt niet van de laatste jaren, zoals hij in het interview doet vermoeden. Die koers werd al ingezet in 2010, toen het CDA nota bene de PVV van Geert Wilders als coalitiepartner omarmde. Stol was toen zelf in Zuidhorn volop actief voor het CDA: eerst als fractievoorzitter en daarna als wethouder. Zijn geweten speelde toen niet op. Gelukkig voor hem. Want als hij in die tijd naar zijn geweten had geluisterd en de ultieme consequentie hieruit had getrokken door voor de partij te bedanken, had hij niet nog jarenlang wethouder voor het CDA kunnen zijn. 

Kortom: Stol is een late bekeerling die pas conclusies trekt uit zijn gewetensnood als hij het risico niet loopt hierdoor politieke averij voor zichzelf op te lopen. Dat maakt zijn bedankbrief vrijblijvend en een beetje goedkoop.