Onverwachte wisseling van de wacht bij CU - Westerkwartiertje

De inkt van de rubriek Westerkwartiertje van vorige week was amper droog of fractievoorzitter Peter Holsappel (61) van de ChristenUnie meldde dat hij na de raadsverkiezingen van maart volgend jaar niet de ambitie heeft om terug te keren als raadslid. Toen deze krant hem hierover een paar weken geleden telefonisch polste, verkeerde Holsappel nog in dubio.

Bij het opmaken van de balans in de afgelopen weken hakte hij definitief de knoop door: 'ik stel me niet opnieuw verkiesbaar'. Dezer dagen maakte hij zijn besluit hierover kenbaar aan zijn bestuur en fractie. Hiermee maakt hij zo goed als zeker de weg vrij voor 'jonge hond' Koos Siegers uit Oostwold om het stokje over te nemen als eerste man namens de partij.

Verantwoordelijkheid voldoende genomen

 
Holsappel laat weten dat hij de politiek zeker niet zat is. ,,Maar ik draai inmiddels 15 jaar mee in de politiek. Eerst 12 jaar als fractievoorzitter in de Marumer gemeenteraad. En de afgelopen drie jaar in dezelfde hoedanigheid in de nieuwe gemeente. Ik vind dat ik hiermee mijn verantwoordelijkheid voldoende heb genomen. Ik zit niet vast aan deze stoel. Als directeur van de vmbo-afdeling van het Gomarus College in Groningen heb ik een volle tijds baan. Ik ga kijken of er daarnaast wellicht andere dingen op m'n pad komen.'' 
 

Samenwerking was op onderdelen best spannend

 
Met voldoening kijkt de huidige CU-leider naar eigen zeggen terug op het herindelingsproces. Het meest tevreden toont hij zich over de samenwerking die zijn partij aanging met VZ Westerkwartier, CDA en PvdA. ,,Samenwerken met zo'n anders geaarde lokale partij was op onderdelen best spannend'', zegt hij. Zonder concrete voorbeelden te noemen, voegt hij eraan toe: ,,We hebben dingen in beweging gebracht waarop we trots mogen zijn.'' Hij geeft toe dat Westerkwartier er financieel niet heel florissant voorstaat. Maar als rechtgeaarde CU-man telt hij zijn zegeningen als hij vervolgens constateert: ,,Andere herindelingsgemeenten in Groningen kampen met grotere tekorten.''
 

Minder geduldig en begripvol

 
Holsappel heeft ontegenzeggelijk verdienstelijk werk verricht als het gaat om het bijeenhouden van de vier coalitiefracties. De gedoodverfde opvolger Siegers lijkt iets minder uit het bestuurlijke hout te zijn gesneden dan hij. Als 40-jarige is Siegers ook wat minder geduldig en begripvol als het gaat om de soms lange duur van ingewikkelde politieke processen, beaamt Holsappel. Maar ook de nieuwe man moet in staat worden geacht om zijn partij na de verkiezingen opnieuw de coalitie in te loodsen. VZ is daar dan zeker ook weer bij. Het landelijk door interne ruzies zo geplaagde CDA is iets minder een zekerheidje. Met het mogelijk wegvallen van Elly Pastoor als kandidaat-wethouder is het ronduit onzeker of de PvdA in de volgende ronde als vierde partij opnieuw mag aanschuiven.