‘Het was een saaie boel’

WESTERKWARTIER Hier hebben veel ondernemers in de gemeente Westerkwartier naar gesnakt: de verdere versoepeling van de lockdown.

Afstand houden blijft weliswaar het devies, maar er mag weer gevoetbald worden en sauna De Waterlelie in Zevenhuizen kan de zweethokken weer verwarmen en in Leek, Zuidhorn, Grijpskerk, Marum en alle andere dorpen in de gemeente mogen de café’s en restaurants weer open.

In Café Otter aan De Dam in Leek zit Fokke Zwart nog net niet te spinnen van tevredenheid. Terwijl hij zijn krantje leest, loopt Jeanet ter Veld zich de benen uit het lijf met grote borden saté, salade en stoofpeertjes. Ouderwetse kost en ouderwetse gezelligheid in deze bruine kroeg. Zwart woont om de hoek, in Nietap en is blij dat hij zijn middagwandeling naar zijn stamkroeg weer kan maken. ,,Dat is mijn gewoonte. Het was een saaie boel tijdens de lockdown. Er zitten hier vaak dezelfde vaste klanten. Dan nemen we de dingen van de dag even door. En we lezen de krant.”

Jeanet is blij met versoepelingen. Die gaan voor haar nog nét niet ver genoeg: ,,Ze moeten nu alleen nog aan de bar kunnen zitten.” Het terras was de afgelopen tijd prima gevuld. ,,Gelukkig hebben we heaters.”

In sauna De Waterlelie zijn de eerste gasten inmiddels binnen. Mensen blijken er massaal naar te snakken om weer tot rust te kunnen komen in het welnesscentrum in Zevenhuizen. Zodra de versoepelingen bekend werd, stroomden de reserveringen binnen. Maar volle bak draaien gaat nog niet omdat er een maximum aantal toegestane bezoekers geldt.