'Geholpen' kat jaagt minder op weidevogels

EZINGE DEN HAM FEERWERD De meeste huiskatten zijn lief en laten zich graag knuffelen. Maar het zijn ook roofdieren die op jacht gaan naar een lekkere prooi. Vaak zijn weidevogelkuikens op de grond bij het nest gemakkelijke slachtoffers.

De aangesloten boeren van agrarisch Collectief Groningen West, willen graag iets voor doen voor de natuur van hun land. Weidevogelbeheer is daar een voorbeeld van. Het Collectief initieerde een mooie actie om de weidevogels te beschermen tegen rondzwervende katten. In de winter van 2020 is het collectief konden alle deelnemers van het weidevogelbeheer een vergoeding aanvragen voor de sterilisatie/castratie.

In het weidevogelgebied van Middag-Humsterland ging het collectief nog een stapje verder. De inwoners van het buitengebied, of ze nu collectief-deelnemer waren of niet, konden erfkatten kosteloos laten helpen door Stichting Kat in Nood (KIN). KIN ving de katten, 'hielp' ze op hun locatie in Drachtstercompagnie en bracht ze terug naar de boerderij. In totaal zijn bij deze actie ruim negentig katten geholpen.

Dit onderdeel van de actie, vooral gericht op boerderijkatten, loopt nu ten einde maar er komt een vervolg. Het collectief roept nu alle katteneigenaren uit de dorpen Ezinge, Den Ham en Feerwerd op om hun katten te laten helpen. Bernice van den Berg van Collectief Groningen West vertelt. ,,Veel mensen weten niet dat katten een bedreiging vormen voor weidevogels. Geholpen katten blijven dichtbij huis en laten de weidevogels dus met rust. Als de mensen zich hier bewust van worden hopen we dat ze hun huiskatten willen laten helpen via Kat in Nood.”

Een operatie is tegen kostprijs: 5 euro per kater en 25 euro per kat. Katteneigenaren kunnen de dieren na aanmelding bij het collectief zelf naar KIN in Drachtstercompagnie te brengen. Als het vangen of het vervoer lastig is of het als het bedrag een struikelblok vormt is er in overleg iets te regelen. Meer informatie en aanmelding kan via: bvandenberg@collectiefgroningenwest.nl

Ineke Bos