Opening rommelmarktwinkel op De Dam in Leek

LEEK De rommelmarkt bij de Hoeksteen in Leek. Wie is er niet mee bekend? Elk jaar in september een tweedaags mega spektakel. Corona trok daar een vette streep door. Of het feest dit jaar wel door kan gaan is nog maar de vraag.

Wat te doen met de ingebrachte spullen die hoog opgestapeld liggen in de schuur van de familie Sikkema in Leek? De rommelmarktcommissie stak de koppen bij elkaar en kwam op het idee het leegstaande pand, De Dam nummer 4, te huren om daar een tijdelijke rommelmarktwinkel te huisvesten.

,,De hele schuur ligt vol spullen”, vertelt rommelmarktcommissielid Anton Rosema. ,,De weersomstandigheden verhogen niet per se de kwaliteit ervan. We besloten het erop te wagen en een tijdelijke winkel te openen waar we de goederen kunnen verkopen voordat ze kapot gaan.”

Donderdag 20 mei was het zover. Ver voor 10 uur stond er al een rij mensen te trappelen om naar binnen te gaan. ,,Het was net als bij de echte rommelmarkt bij de Hoeksteen”, zegt vrijwilliger Aletta Fockens. ,,De handelaren, die altijd vooraan bij het hek staan, stonden hier vanochtend ook voor de deur.” Geen wonder ook. Er wordt alleen goed spul verkocht. Wat nou rommel?

,,Afdingen is er nu niet bij”, zegt Ineke Amesz die ook al sinds vanochtend in de winkel rondscharrelt om de spullen aan de man te brengen voor diverse goede doelen. ,,De prijs op het product is en blijft de prijs.” Boeken, kasten, kaartjes, mandjes, speelgoed, kleding, retro of antiek, alles ligt er voor een schappelijke prijs. Het goede nieuws is dat er wekelijks nieuwe spullen worden aangevoerd.

De rommelmarktwinkel blijkt nu al een succes. Rond het middaguur loopt het in en uit met klanten die op zoek zijn naar leuke koopjes. De winkel is tot nader order geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10:00 tot 17:00.

Ineke Bos