'Hier vloeien straks heel wat traantjes van vreugde'

Opende Eigenaar Jappie Wijma van minimacamping Polemonium bij Opende breidt zijn activiteiten uit. Over een paar weken hoopt hij voor het derde seizoen op rij weer wekelijks rond de 35 gasten op zijn camping te ontvangen.

Dat gaat om gezinnen uit het hele land die hier kosteloos een week mogen verblijven. Daarnaast opent hij dezer dagen in één van de blokhutten op zijn erf, een weggeefwinkel waar mensen die moeten rondkomen van een minimaal inkomen, gratis kleding kunnen afhalen.

Koopvrouw van kleding

De winkel wordt in de praktijk gerund door schoonzus Janke Wijma uit Opende die jarenlang als koopvrouw van kleding actief was op weekmarkten overal in de regio. Op voorhand verheugt Janke zich op de ontvangst van klanten. In de afgelopen twee vakantieseizoenen hielp ze veel campinggasten aan gebruikte, maar soms ook nieuwe kleding. Daarmee keerden de gasten na afloop van hun vakantieweek met een tevreden gevoel naar huis. ,,Er vloeien bij mij in de winkel straks heel wat traantjes van vreugde'', verwacht zij.

Janke Wijma toont zich verrukt over het aanbod in de nieuwe weggeefwinkel. In de afgelopen twee jaar bouwde zwager Appie veel krediet op met zijn camping Polemonium. Er gaat geen dag voorbij of er wordt zowel gebruikte ook nieuwe kleding hier bij ons ingebracht. ,,Ik denk dat we dagelijks wel een keer of tien met een pakket kleding of een gift voor het goede doel worden verblijd'', zegt Appie Wijma. De meeste gevers blijven anoniem. Het aanbod is zo groot dat de familie Wijma besloot naast de campinggasten ook niet-gasten die slechts met moeite kunnen rondkomen in het dagelijks leven, aan kleding te helpen. Deugdelijke gebruikte kleding heeft in het aanbod de overhand. Maar daarnaast bestaat een belangrijk deel van de collectie uit nieuwe kleding die rechtstreeks van winkels of andere bedrijven afkomstig is.

Geen geld voor ondergoed

De Wijma's zijn met name trots op het grote aanbod aan (uitsluitend nieuw) ondergoed voor kinderen, maar ook volwassen dames en heren. Kortgeleden kondigde Wijma op zijn Facebookpagina die door bijna 5000 vrienden wordt gevolgd, een inzamelactie aan van nieuw ondergoed voor kinderen. ,,Ik ken gezinnen'', zegt hij, ,,die geen geld hebben voor de aanschaf van kinderondergoed. Bij gym op school schamen de kinderen uit deze doelgroep zich soms kapot voor het oude en soms versleten ondergoed dat ze dragen. Dat bracht mij op het idee om in actie te komen.'' Na deze oproep is hij werkelijk overstelpt met ondergoedartikelen die afkomstig zijn uit alle delen van het land. ,,Ik denk dat we beschikken over meer dan 1500 stuks ondergoed'', zegt schoonzus. ,,Daarmee doen we voor een gewone kledingwinkel niet onder.''

‘De actie van zo’n ene vrouw kan mij ontroeren’

Appie Wijma maakte mee hoe een vrouw die zelf in het dagelijks leven maar amper rond kan komen, met haar schamele geld naar Zeeman of Wibra stapte om twee stuks ondergoedartikelen te kopen voor de campinggasten van Wijma. ,,De actie van zo'n ene vrouw kan mij ontroeren'', zegt hij hierover. Als het aan Wijma ligt blijft het de komende tijd niet alleen bij het weggeven van kleding. Hij neemt de verslaggever mee naar zijn opslagloods die staat volgepropt met speelgoed, skelters, (kinder-)fietsen en dergelijke die hij op termijn ook aan zijn campinggasten én de klanten in de winkel wil weggeven.

Louter op basis van onderling vertrouwen

Zowel de campinggasten als de klanten in de winkel hoeven zich niet te legitimeren of aan te tonen dat zij bijvoorbeeld gebruikers zijn van de Voedselbank. Louter op basis van onderling vertrouwen geeft hij de spullen weg. ,,De praktijk leert'', zegt hij, ,,dat dit vertrouwen nagenoeg nimmer wordt beschaamd.'' Armoede kan ieder mens overkomen, weet hij. Daar hoeft niemand zich voor te schamen. En de enkeling die mogelijk uit is op misbruik van onze kostenloze dienstverlening, moet niet denken dat ie mij bedondert.'' Met een vinger wijzend naar de hemel: ,,Die bedondert mijn Grote Baas.'' Wijma ziet de voedseltuin, camping en weggeefwinkel die hij runt, ook niet als zijn eigen onderneming. Opnieuw wijzend naar de hemel: ,,Dit is niet mijn project maar Zijn project.''

Tekst: Koos Bijlsma