Versbox: lokaal smullen

JONKERSVAART OP het erf van Boer’n Jonkers Andrea en Karst-Jan Snip. Daar was woensdagmiddag de feestelijke presentatie van de Versbox.

Wethouder Elly Pastoor nam de eersteVersbox in ontvangst.

De Versbox zit boordevol lekkernijen uit het Westerkwartier: eieren, asperges, aardbeien, hangop met vruchten, verschillende kazen, brood, een eerlijk stukje vlees. ,,Allemaal uit het Westerkwartier”, zegt Andrea. Iedere maand stellen ze een nieuwe Versbox samen. ,,Niet alles is het hele jaar beschikbaar, dus we puzzelen iedere maand iets lekkers bijelkaar. De box gaat vergezeld van een paar recepten die met de inhoud van de Versbox zijn te bereiden.

Geïnteresseerden kunnen gedurende de maand de nieuwe Versbox bestellen in meerdere winkels in het Westerkwartier.

De Versbox is een initiatief van het Voedselakkoord Westerkwartier. Het Voedselakkoord heeft een groep inwoners en ondernemers bij elkaar gebracht die gezamenlijk aan de toegankelijkheid van lokaal voedsel willen werken. Met de Versbox Westerkwartier is heel veel lekkers dat het Westerkwartier te bieden heeft vanaf nu makkelijker verkrijgbaar. De kopers van de box weten precies waar de producten vandaan komen en leren de bedrijven kennen. Hierdoor versterkt de band tussen de voedselproducerende bedrijven en de inwoners van het Westerkwartier. ,,Er worden zoveel lekkere en kwalitatief goede producten gemaakt in het Westerkwartier, veel meer mensen verdienen die te proeven’, zegt Andrea.

De gemeente maakt zich met het Voedselakkoord hard voor een sterke lokale voedselketen en de Versbox is een eerste resultaat dat voortvloeit uit het Voedselakkoord. Vooralsnog komt de goedgevulde box, die ruim dertig euro kost, inclusief wat statiegeld, maandelijks uit met grotendeels een wisselende samenstelling aan producten, net wat het seizoen te bieden heeft. De eerstvolgende uitgifte van de versbox is op vrijdag 28 mei.

Dit zit onder meer in de box: brood van Bakkerij van Esch, aardbeienjam van aardbeienkwekerij Poelman, eieren van Overgaauw De Kippenboer, gehakt van Boer’n Jonker, knolselderij van BakkerBio, aardappels van Rozema Kleiaardappelen Niezijl, yoghurt van Hoeve Zuidwending, droge worst van Boer’n Jonker en kaas van Vers in Grijpskerk.