‘Leegstand nog geen probleem en dat moet zo blijven’

WESTERKWARTIER Ina Ebbinge is de nieuwe citymarketeer in Westerkwartier. Wat zijn de kansen en de uitdagingen in de gemeente? ,,We hebben nog geen signalen dat er zaken dichtgaan.”

Citymarketeer, wat is dat eigenlijk?

,,Ach, het beestje moet een naam hebben. Ik ben vanuit de gemeente het eerste aanspreekpunt voor ondernemers. Ik was al in de coronatijd begonnen om ondernemers te helpen in de coronatijd. Ik ben er om ondernemers en gemeente te verbinden, zaken aan te jagen, campagnes op te starten.”

Een soort duizendpoot dus.

,,Klopt, elke dag is anders.”

Waar liggen de uitdagingen op dit moment?

,,We hebben nog geen signalen dat er zaken moeten sluiten door corona. We kunnen natuurlijk niet bij de ondernemers in de portemonnee kijken, maar we weten dat er ondernemers zijn die het wel zwaar hebben. De rek is er wel zo’n beetje uit. Niet alleen financieel, maar ook mentaal.”

Hoe hebben de dorpen corona doorstaan?

,,Leegstand is nog geen probleem en dat moet zo blijven. Er is een stimuleringssubsidie die we gebruiken om de winkelcentra in Leek, Zuidhorn, Grootegast en Marum aantrekkelijk te houden. Dan moet je denken aan de beplanting in deze tijd van het jaar en de sfeerverlichting over een paar maanden. Het is belangrijk dat dat op orde is.”

Waar lopen ondernemers in deze fase tegenaan?

,,Winkelcentra hebben natuurlijk ook belang bij evenementen. Dat zijn de publiekstrekkers. En we maken nu mee dat sommige evenementen voor de tweede keer moeten worden afgelast. Dat is best zuur. Hopelijk kan er snel wat meer. De plannen liggen er wel.”

Wat valt op aan het gedrag van consumenten?

,,Mensen hebben in de lockdown de plaatselijke winkelcentra herontdekt. Het sociale contact bij de slager en de bakker: de mensen hunkeren daarnaar. Dat is ook wel onze boodschap richting de bevolking: mensen blijf dat doen. Het is een basisvoorziening. We moeten bij de mensen tussen de oren krijgen dat ze straks niet weer naar de grote stad gaan om te shoppen, maar in het eigen dorp en niet online.”