Hoogspanningsmasten en het gelijk van Han Warmelink

Soms past het een rubriekschrijver zijn mening te herzien. Deze week moet dat even. En wel over GroenLinks-raadslid Han Warmelink uit Feerwerd. Die legde burgemeester Ard van der Tuuk vorig jaar het vuur na aan de schenen, toen de gemeenteraad zich boog over de APV. Warmelink is jurist van huis uit. Dat heeft Van der Tuuk geweten. Het raadslid zette een boom op over nagenoeg alle regeltjes uit de APV. De burgemeester werd er horendol van. En met hem 32 andere raadsleden.

Deze rubriek riep Warmelink op zijn juridische kennis voortaan wat minder te etaleren en zich als volksvertegenwoordiger meer toe te leggen op belangenbehartiging van burgers. En gelukkig: die oproep was niet aan dovenmansoren gericht. Naar het voorbeeld van de rechtgeaarde CDA-parlementariër Pieter Omtzigt nam Warmelink het vorige week in de gemeenteraad nadrukkelijk op voor inwoners van Aduard en Den Horn wier uitzicht wordt verstoord.

Drie masten in plaats van twee

De Aduarders en Den Horners kijken al sinds jaar en dag uit op hoogspanningsmasten die het landschap 'sieren' om ons aan stroom te helpen. Sinds vorig jaar plaatst het bedrijf Tennet nieuwe masten. Tennet beloofde de oude masten weg te halen zodra de hoogspanningskabel langs de nieuwe masten functioneert. Helaas: Tennet komt die belofte niet na. Wat is het geval? In twee masten bij Aduard en Den Horn hangt apparatuur voor telecommunicatie. Technisch is het niet mogelijk die apparatuur over te plaatsen naar de nieuwe masten, zegt Tennet. Gevolg: Omwonenden kijken straks uit op drie masten in plaats van twee.

U had de vragen vooraf moeten indienen

Volgens Warmelink verzuimde Tennet de bewoners hierover te informeren. In zijn ogen had het op de weg van B en W van gelegen om Tennet op dit verzuim aan te spreken. De serie kritische vragen van 'luis in de pels' Warmelink stond raadsvoorzitter Van der Tuuk niet aan. Hij hield de man kort: ,,U had de vragen vooraf moeten indienen. Bij ons en de griffie zijn de vragen niet bekend.’’

‘Dit accepteer ik niet’

Deze reactie van de burgemeester was wonderlijk. Want ruim voorafgaand aan de raadsvergadering waren de vragen van Warmelink keurig te lezen op de gemeentelijke website. Verantwoordelijk wethouder Bert Nederveen (CU) stond dan ook allerminst met de mond vol tanden. Op alle vragen kreeg Warmelink adequaat antwoord. Maar burgemeester Van der Tuuk bleef wrevelig in de richting van de kritische GroenLinkser. Een bijkans ontplofte Warmelink sneerde vervolgens richting Van der Tuuk: ,,Dit is de derde keer op rij dat u mij verwijt dat ik de procedurele regels aan mijn laars lap. Dit accepteer ik niet!’’

Gebrek aan informatievoorziening

In dit geval had Warmelink gelijk. Procedureel liet hij geen steek laten vallen. Dat inwoners van Aduard en Den Horn bij gebrek aan informatievoorziening geen kans kregen om bezwaar te maken tegen extra hoogspanningsmasten voor hun neus is kwalijk. Terecht sprak hij als ware volksvertegenwoordiger B en W hierop aan.

De indruk ontstaat dat de burgemeester inmiddels een zekere allergie heeft opgebouwd voor kritische vragen van Warmelink. Hoe begrijpelijk dat misschien ook is: het past de raadsvoorzitter niet. De raadsgriffie en hij moeten ervoor zorgen dat zij voorafgaand aan de raadsvergadering hun huiswerk maken.