Knetterverse asperges op Streekproductenmarkt Nienoord

LEEK Mei is de maand van de asperges. Bij de kraam van Aardbeienkwekerij Poelman op de Streekproductenmarkt Nienoord ligt het witte goud op zaterdag 1 mei eerste rang. Wel in bescheiden porties. Hoe dat kan?

,,Door de kou van de afgelopen periode komen de asperges minder snel omhoog”, zegt verkoopster Inge Roffel. Wat er op de tafel ligt ziet er aanlokkelijk uit. Knettervers, geschild en ongeschild.. Met hollandaisesaus, ham en verse krieltjes, ook te krijgen bij de kraam. Voor elke marktbezoeker is er keus. ,,Mijn oma doet er ook nog kaas over”, zegt Inge.

,,Ik eet ze met zalm”, zegt mevrouw van der Heide. ,,Maar ik lust alles er wel bij. Ze zijn ook lekker met patatjes. Echtgenoot Harrie spuugt er ook niet in. Volgens hem zijn de eerste asperges het lekkerst. ,,Het is net als nieuwe haring. Vroeger at ik die dagelijks.” ,,Brrrr!” griezelt zijn vrouw.

Aspergesoep, asperges met ei en ham, aspergesalade, aspergeragout, ook lekker in een pasteibakje. Gegrild, gestoomd, gekookt of rauw. Niet voor niks bekroond tot de koningin onder de groenten.

Door Ineke Bos