Theatervoorstelling over de 16 van Trimunt

MARUM Trimunt en de Tweede Wereldoorlog zijn onlosmakelijk verbonden en de verhalen zijn bij velen in Marum en omstreken bekend. Op 3 mei 1943 werden 16 onschuldige mannen, waaronder één jongen, uit Marum en Frieschepalen om het leven gebracht. Een vreselijke represaille voor de Meistaking en een boomstammetje over de weg.

Over deze gebeurtenis kan je interviews, boeken en filmpjes vinden, elk jaar komt hier materiaal bij en dit is belangrijk. ,,Dit verhaal moeten we blijven vertellen en de slachtoffers blijven herdenken”, aldus Arnold Boekema en Kim Oosterhoff. Zij willen dit doen in een vorm wat nog niet eerder is gedaan, namelijk door middel van een openluchtvoorstelling.

Dicht bij de plaats van gebeurtenis

Op 3 mei 2023, exact 80 jaar na dato, zal het verhaal over deze ingrijpende gebeurtenis te zien zijn in een openluchtvoorstelling. Deze vindt plaats op het weiland naast het monument op Trimunt. Door de voorstelling op Trimunt uit te voeren komt het letterlijk heel dicht bij de plaats van de werkelijke gebeurtenis. De plaats draagt de voorstelling en dat maakt dit bijzonder. De verhalen van Jan Buitkamp mogen gebruikt worden voor het realiseren van dit plan.

Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog

Arnold en Kim zijn beide (geboren en) getogen Marumers en hebben altijd al interesse gehad in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Arnold door zijn familiegeschiedenis (van der Wier/Doornbosch). Kim heeft als onderdeel van haar opleiding Docent-Theater, de minor Tweede Wereldoorlog Educatie gevolgd in Utrecht.

Voor de organisatie wordt stichting PodiuM opgericht. Deze stichting wil een groter draagvlak creëren voor theater, kunst en cultuur in het Westerkwartier. Met Stichting PodiuM zal er voor elk kind en volwassene een podium zijn.

Wie verhalen of ideeën wil delen kan contact opnemen via www.stichting-podium.nl. Eind 2022 zijn de audities voor de voorstelling.