VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers

MARUM VluchtelingenWerk begeleidt vluchtelingen in de gemeente Westerkwartier die een status hebben gekregen, dus in Nederland mogen blijven. De IND heeft hen op basis van, vaak levensbedreigende, problemen in hun oorspronkelijke land, vergunning verleend zich hier te vestigen.

De Gemeente en Wold & Waard zorgen voor huisvesting maar dan begint het pas voor ze. Er is een enthousiaste groep vrijwilligers die hen begeleidt, maar er komen nieuwe gezinnen aan. Met name in de regio’s Marum en Grootegast is er behoefte aan mensen die hen op weg willen helpen in onze complexe samenleving.

Weg naar instanties

Doordat zij de Nederlandse taal (nog) niet beheersen is het lastig voor hen simpele zaken te regelen zoals verzekeringen, gas en elektriciteit, formulieren van allerlei aard en meer. Wat voor Nederlanders soms al niet makkelijk is, moet hen uitgelegd worden, er zijn gelukkig goede vertaal-apps en soms kun je gebruik maken van een tolk totdat ze voldoende onze taal beheersen.

VluchtelingenWerk biedt cursussen aan om de nodige kennis op te doen en er is een coördinator met ervaring, waar beroep op kan worden gedaan en die de weg weet naar andere instanties als die erbij betrokken moeten worden. De coördinator in Marum en Grootegast is Job van Haaften en hij werkt vanuit Sociaal Werk De Schans. Voor meer informatie: jvanhaaften@vluchtelingenwerk.nl of 06-82197571.