Hier moet je rekening mee houden bij een scheiding

Aangeboden door: unive.nl

Als je uit elkaar gaat komt er veel op je af. Een heleboel emoties natuurlijk, van verdriet tot opluchting. Maar ook vragen, over de praktische zaken bijvoorbeeld. Want wat moet je allemaal regelen bij een scheiding?

En kun je dat allemaal zelf, of heb je daar rechtshulp bij nodig? We zetten het even voor je op een rij, zodat jij daar de juiste stappen kunt zetten.

Zelf doen of hulp inschakelen?

Ook al ga je op goede voet uit elkaar, het is altijd verstandig om advies van buiten in te winnen. Een objectieve partij maakt het namelijk makkelijker om over gevoelige zaken te beslissen. Dat kan bijvoorbeeld een mediator zijn. Soms kun je die via je je rechtsbijstandverzekering inschakelen. Heb je die verzekering niet, dan is rechtshulp on demand nog een optie.

Afspraken over geldzaken

Of je nu getrouwd was of samen hebt gewoond: jullie hebben lange tijd samen de geldzaken geregeld. Nu moeten jullie afspraken maken over hoe jullie dit verdelen als jullie uit elkaar gaan. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met het spaargeld of het koophuis? Ontvangt een van de twee alimentatie en zo ja, hoeveel dan precies? En je kent het cliché ‘cd van jou, cd van mij’ natuurlijk: ook de inboedel zullen jullie eerlijk moeten verdelen. Ook al ga je op goede voet uit elkaar, dit soort processen kunnen alsnog voor spanning zorgen. Ook daarom is het goed om terug te kunnen vallen op een neutrale partij voor advies.

Afspraken over de kinderen

Als jullie kinderen hebben moeten jullie daar natuurlijk ook afspraken over maken. Waar gaan ze wonen bijvoorbeeld. En hoe vaak mag de andere ouder de kinderen dan zien? Dat laatste heet een omgangsregeling. Deze en andere afspraken leg je vast in een ouderschapsplan. Daar staat precies in wie wat moet en mag. Je bent verplicht om zo’n ouderschapsplan op te stellen als je gaat scheiden.

De scheiding definitief maken

Na het indienen van je verzoek tot scheiding en een eventueel ouderschapsplan, geeft de rechter akkoord op de scheiding. Dat zal geen probleem zijn als jullie het eens zijn over alle afspraken. Pas nadat de rechter de scheiding goedkeurt is deze officieel en wordt deze verwerkt in de burgerlijke stand.