Ferdi Delies schrijft biografie over topspits Nevland

TOLBERT Nevland heet het vierde boek van Ferdi Delies. Als voetbaldier, fervent aanhanger van Engels voetbal (AstonVilla) en zijn diepgewortelde liefde voor FC Groningen vroeg hij topspits Erik Nevland als mystery guest op de presentatie van zijn vorige boek Van gammel hek naar stevig beton.

In de trein van Schiphol naar Groningen werd het zaadje voor het boek geplant. ,,Ik haalde hem op voor de boekpresentatie en zei tegen hem: Eigenlijk moet er een biografie over jou komen.” Nevland snapte er niks van. ,,Wie zit er te wachten op een boek over mij?”, was zijn reactie ,,En dat is precies waarom ik het boek moest schrijven”, gaat Ferdi verder. ,,Die bescheidenheid typeert hem. De meeste voetbalboeken gaan over seks, drugs en rock & roll. Dat Nevland zo gewoon is vind ik heel speciaal.” Tijdens het schrijfproces valt Ferdi van de ene verbazing in de andere. Het materiaal van en over Nevland raakt nooit op. ,,Ik moet wel de grootste sukkel zijn op aarde als ik daar niets van kon maken.”, grijnst Ferdi. ,,Maar dan nog steeds de vraag van Nevland: Waarom ik?”

We schrijven 2005. De FC zit in zwaar weer. Hans Nijland en Henk Veldmate halen na een aantal miskopen de Noorse spits Erik Nevland binnen. ,,Als dit mislukt vliegen we er beiden uit en is onze geloofwaardigheid compleet naar de Filistijnen”, zegt Nijland tegen Veldmate. Maar Nevland staat nog maar koud in het veld of hij scoort zijn eerste doelpunt, uit tegen Twente. ,,Het was een gekkenhuis. De Viking mutsen waren niet aan te slepen.” In de allereerste wedstrijd in de Euroborg claimt Nevland het eerste doelpunt. Toenmalig elftallid Luis Suárez spreekt in zijn eigen biografie lovende woorden over Nevland. ,,Ik ben niemand tegengekomen die negatief is over Erik”, zegt Ferdi. ,,Nevland is de belichaming van de wederopstanding van FC Groningen.” Het verhaal over de transfer naar Fullham raakt diep. Zijn coöperatieve houding, in tegenstelling tot Bruna Silva, die zijn transfer naar Ajax afdwong door niet meer te trainen en te spelen, is kenmerkend voor Nevland.”

Door het intensieve contact raken Erik en Ferdi bevriend. Afgelopen zomer logeerde Ferdi een paar dagen in een vakantiehuisje bij Erik in Noorwegen. ,,Zijn dochter was jarig en de koelkast was leeg. Ik betaal het bier, zei ik. Wij met een bootje naar de kampwinkel.” ,,Koop er ook even een pak melk bij”, zei Erik. ,,Hij wil geen woord hebben over profvoetballers die aan de drank zijn”, lacht Ferdi. ,,Het was een fantastische week. Erik liet mij het Viking Stadion in Stavanger zien waar hij debuteerde en het trapveldje waar alles begon. Als kleine jongen wilde Erik bij Viking FK spelen. De club waar zijn opa ook begon. Zijn andere opa, die erg ziek is, hoort vanaf zijn balkon het gejuich uit het Viking stadion waar Erik zijn afscheidswedstrijd speelt. De dag daarna overlijdt opa. ,,Erik is er van overtuigd dat hij hier op heeft gewacht.” Het boek staat vol met dit soort verhalen, volgens Ferdi.

Nevland is trots op het resultaat. ,,Nadat hij de eerste hoofdstukken had gelezen was hij ontroerd en moest hij ook lachen om zijn eigen belevenissen en hoe ik dat beschrijf. Toen wist ik dat ik op de goede weg was. Het boek wordt momenteel in het Noors vertaald. De 165 hardcovers waren op 13 april binnen no time uitverkocht. Delies blijft bescheiden: ,,Al verkocht ik er maar een, mijn doel is al geslaagd.”

Door Ineke Bos