Westerkwartiertje: zuid contra noord bij PvdA Westerkwartier

WESTERKWARTIER Niet alleen bij de VVD ging er intern iets fout toen aan de vooravond van de herindeling in 2018 een kandidatenlijst moest worden samengesteld om de verkiezingen in te gaan. Dat gold ook voor de PvdA, hoewel de schade hier uiteindelijk binnen de perken bleef. Dat was te danken aan de Zuidhorner oud-PvdA-wethouder Jan Oomkes, die zijn hele gewicht in de strijd wierp, toen de leden van de ‘rode familie’ zich op een vroege zaterdagmorgen in Ezinge over de concept-kieslijst bogen.

De ledenvergadering was amper geopend of Oomkes stond op om pontificaal te melden dat hij zich bijzonder had gestoord aan de keus van de selectiecommissie onder leiding van de toenmalige Bedumer burgemeester Erica van Lente om de top-3 van de kieslijst louter uit PvdA'ers in het zuidelijk deel van het Westerkwartier te laten bestaan. Uiteraard kon Oomkes er niet omheen: de PvdA had in Leek en Marum vanouds een veel sterkere positie dan in Zuidhorn en Grootegast. In Leek en Marum was de PvdA jarenlang de grootste partij. In Grootegast was jarenlang sprake van een eenmansfractie.

Maar geen enkele PvdA'er uit het noordelijk Westerkwartier in de top-3 van de kieslijst zou volgens Oomkes grote electorale consequenties betekenen. De term 'politieke zelfmoord' nam hij nog net niet in de mond. Maar de oud-wethouder had voor de top-3, zoals de commissie-Van Lente voorstelde, geen goed woord over.

Om electorale brokken te voorkomen deed Oomkes een tegenvoorstel. Hij opperde Mark Veenstra uit Zuidhorn te plaatsen op plek twee van de kieslijst direct achter lijsttrekker Rianne Vos uit Tolbert. Bij de stemming die volgde, kreeg Veenstra 24 stemmen tegen 22 voor Sandra de Wit uit Leek die door de selectiecommissie op nummer twee was geplaatst. De Wit zakte dus één plaats. De actie van Oomkes viel niet bij iedereen in goede aarde. De toenmalige Leekster PvdA-wethouder Ben Plandsoen beet zijn oud-collega uit Aduard voor toe: ,,Dit is het bedrijven van sociaaldemocratie op de vierkante kilometer.'' Ja, zo gezellig gaat het er soms aan toe in de 'rode familie'. Leuke start ook voor de nieuwe gemeente.

Maar eerlijk is eerlijk: pottenkijkers van buiten werden bij de ledenvergadering van de PvdA niet gekeerd. Bovenstaand inkijkje in de perikelen rond de kieslijst was slechts mogelijk doordat het journaille bij de deur niet werd tegengehouden. Hoe anders ging dat - ook in 2018 - toe bij de linkse zusterpartij GroenLinks die voor iedereen altijd en overal openheid predikt in het openbaar bestuur maar het zich onbeschaamd veroorlooft om voor zichzelf de spreekwoordelijke uitzondering op de regel te maken. Dat alles onder het mom dat vooral geen personen mogen worden beschadigd. Gelukkig beloofde de afdelingsvoorzitter van de partij na afloop beterschap. Of die woorden waar worden gemaakt, moet in de loop van dit pre-verkiezingsjaar blijken.

Juist door deze stiekeme gang van zaken liep GroenLinks drie jaar geleden - net als de VVD - averij op. Daarover meer in een volgende aflevering van Westerkwartiertje.