Rotaryclub Roden-Leek verblijdt Westerkwartier met nieuwe bankjes bij monumenten in Marum en Doezum

Rotaryclub Roden-Leek heeft de gemeente Westerkwartier twee buitenbankjes geschonken. De symbolische overhandiging vond zaterdag plaats bij het oorlogsmonument op het Natuurpad, de voormalige trambaan tussen Marum en Drachten.

Bij de voorbereiding van de herdenking van 75 jaar vrijheid in 2020 bleek dat het bestaande bankje bij het Marumer monument was aangetast door betonrot en aan vervanging toe was. Dat gold ook voor het bankje tegenover de gedenksteen aan de Polmalaan in Doezum.

Beide bankjes dienen als herdenkings- en rustplaats voor wandelaars en fietsers in het buitengebied rondom Marum. De bijzondere plekken en de slechte staat van onderhoud waren voor de serviceclub aanleiding beide bankjes te vervangen.

Vijftien leden van Rotaryclub Roden-Leek hebben de nieuwe bankjes en de betonnen funderingselementen in eigen beheer gemaakt in de werkplaats van Bouwbedrijf Marum. De zittingen zijn gemaakt van duurzaam FSC-gecertificeerd hout.

De monumenten in Marum en Doezum

Het oorlogsmonument aan de voormalige trambaan in Marum is een zwerfkei met een gepolijste voorkant. Het is een gedenktsteen ter nagedachtenis aan vijf Nederlanders die op 8 december 1944 op die plek door de bezetter werden gefusilleerd, omdat het verzet een aanslag op een stoomtrein van de Nederlandse Tramweg Maatschappij had gepleegd.

Op de plaats van de gedenksteen aan de Polmalaan in Doezum speelde zich in 1929 een drama af rondom IJje Wijkstra. Hij schoot in 1929 vier veldwachters dood in Doezum.