'Rustpunt' in Kommerzijl dankzij wethouder

KOMMERZIJL Wethouder Bert Nederveen en zijn vrouw Aly die sinds ruim een jaar boerderij Schadingaheerd aan de Ooster-Waarddijk even buiten Kommerzijl bewonen, kregen donderdag collega-wethouder Elly Pastoor op bezoek. Dat had een reden. Pastoor is verantwoordelijk voor recreatie en toerisme in het Westerkwartier. Zij verrichtte de officiële opening van het zogenoemde 'Rustpunt’ dat de familie Nederveen aan huis is begonnen.

Ons land telt 600 'Rustpunten' die dienen als pleisterplaats voor wandelaars en fietsers die nabijgelegen wandel- en fietsroutes passeren. Nederveen en zijn echtgenote zijn fervente Pieterpadlopers. Dat bracht hen op het idee om aan huis een 'Rustpunt' te beginnen waar gelegenheid wordt geboden aan voorbijkomende toeristen om zelf koffie of thee te zetten, frisdrank, een koek of een ijsje te nuttigen. Ook is het mogelijk hier gebruik te maken van het toilet of de e-bike op te laden.

Witte vlek

Volgens Nederveen telt Westerkwartier al 'Rustpunten' in Oldehove, Aduarderzijl, Feerwerd, Sebaldeburen, Boerakker en Niebert. Het noordwestelijk deel van de gemeente was tot vorige week op dit gebied nog een 'witte vlek'. Dat was reden voor het echtpaar Nederveen om in hun eigen woonplaats Kommerzijl hierin te voorzien. Nederveen meldde dat de landelijke organisatie van 'Rustpunten' enthousiast is over dit initiatief. Het 'Rustpunt' is ingericht in een deel van een veeschuur die Nederveen huurt van de eigen buren.

Verse eieren en fruit

Zijn collega Pastoor die bloemen had meegenomen voor het echtpaar, toonde zich enthousiast over dit initiatief. ,,We zijn bezig een beleid uit te stippelen om met medewerking van onze eigen inwoners meer toeristische voorzieningen van de grond te tillen. Jullie spelen op voorbeeldige wijze in op dit toekomstige gemeentelijk beleid.'' Rond Schadingaeerd loopt een aantal dieren rond, zoals een hond, katten, kippen, geiten en varkens. ,,Wij willen onze bezoekers laten meegenieten van onze dieren'', zegt Nederveen. Hij stelt zijn gasten in staat om verse eieren te kopen en - in het groeiseizoen - ook fruit dat afkomstig is uit de eigen boomgaard.