Raadsleden moeten binnenkort op rapport

Voor de dames en heren raadsleden breken spannende tijden aan. Nu de Tweede Kamerverkiezingen voorbij zijn, komen de raadsverkiezingen eraan. Die zijn pas in maart volgend jaar. Maar in de loop dit jaar moeten de kieslijsten klaar zijn.

Voor de gemeente Westerkwartier komen deze verkiezingen snel. Immer, deze gemeente bestaat nog maar ruim twee jaar. Nu al moeten de 33 raadsleden voor zichzelf de balans opmaken: wil ik volgend jaar door in de lokale politiek? Uiteraard gaan de raadsleden daarover niet helemaal zelf alleen. Ze hebben het vertrouwen nodig van hun eigen bestuur en achterban.

Door de wol geverfde kandidaten

De raadsleden moeten de komende tijd daarom op rapport bij het bestuur van de eigen politieke partij of een selectiecommissie om verantwoording af te leggen en de eigen ambities op tafel te leggen. Dat is een gevoelig proces dat om zorgvuldigheid vraagt. Bij de verkiezingen eind 2018 ging dat bij de VVD helemaal fout. De VVD had een luxeprobleem doordat een aantal door de wol geverfde kandidaten indertijd zonder uitzondering aanspraak maakten op een hoge notering op de kieslijst. Zo stelden de toenmalige VVD-fractievoorzitters Tanja Haseloop-Amsing (Leek), Harry Stomphorst (Marum), Gert van Werven (Grootegast) maar ook oud-wethouder Arnold Bloem (Marum) zich kandidaat.

Droevig scenario voor de liberalen

Voor het toenmalig VVD-bestuur stond bij voorbaat vast: Haseloop (tevens oud-wethouder) was de gedroomde kandidaat-lijsttrekker. Het bestuur hechtte dusdanig aan verjonging dat voor 'oude rotten' hoog op de lijst verder geen plaats was. Vervolgens voltrok zich een droevig scenario voor de liberalen. De drie doorgewinterde VVD'ers die waren gepasseerd, richtten prompt een nieuwe politieke partij om zo hun kansen bij het electoraat alsnog te beproeven. De lokale partij Sterk Westerkwartier met Stomphorst als lijsttrekker die hieruit voortkwam, greep twee raadszetels. Vanzelfsprekend ging dit ten koste van de VVD die niet verder kwam dan drie zetels. Het is voor de VVD te hopen dat zij lering heeft getrokken uit deze vervelende affaire die veel reputatieschade teweegbracht.

Bundeling van krachten

Intussen moet gezegd: oud-VVD'er Stomphorst doet het in de politiek van Westerkwartier goed. Zijn ervaring die bij de VVD niet echt meer op waarde werd geschat, komt van pas. Hij weet financieel van wanten en in is staat om zijn ideeën en standpunten in de raad helder en bondig te verwoorden. Stomphorst heeft ongetwijfeld de ambitie om er in 2022 nog een termijn aan vast te knopen. Terugkeer bij de VVD ligt niet voor de hand. Opnieuw optreden als lijsttrekker voor Sterk Westerkwartier lijkt dan ook het meest reëel. Óf - optie 2 - Sterk Westerkwartier moet het in de loop van dit jaar op een akkoord gooien met die andere - veel grotere - lokale partij: VZ Westerkwartier. 't Is eerder vastgesteld op deze plek: bundeling van de krachten aan het lokale front biedt misschien wel uitzicht op twee van de vier te verdelen wethoudersposten. Oud-VVD'er Stomphorst maakt in dat geval zeker kans. En het lijdt geen twijfel: hij is er ambitieus genoeg voor.

Volgende week: wat ging er in 2018 mis bij de PvdA?

Koos Bijlsma