Jongeren in gemeente Westerkwartier willen vrienden en familie ontmoeten, ze verlangen naar feestjes, uitjes en (sport)activiteiten en ze willen volwaardig onderwijs krijgen

Jongeren in het Westerkwartier hebben het zwaar, maar hebben ook begrip voor de coronamaatregelen. Dat blijkt uit een onderzoek dat vier leerlingen van RSG de Borgen in Leek uitvoerden, in samenwerking met de gemeente Westerkwartier.

Het onderzoek richtte zich voornamelijk op de eerste lockdownperiode. Jongeren geven aan dat ze behoefte hebben aan een luisterend oor, meer contact, vooruitzicht op activiteiten en rustige studieplekken.

Gesprekken

Jongerenwerkers van Sociaal Werk De Schans voeren dagelijks gesprekken met jongeren, zo meldt de gemeente. Uit deze gesprekken komt een zelfde beeld naar voren als uit het onderzoek: jongeren willen vrienden en familie ontmoeten, ze verlangen naar feestjes, uitjes en (sport)activiteiten en ze willen volwaardig onderwijs krijgen.

Verhaal kwijt

De gemeente maakt samen met Sociaal Werk De Schans een plan van aanpak om jongeren te ondersteunen, waarvoor ook adviezen uit het onderzoek worden gebruikt. Zo kunnen jongeren voor een gesprek bijvoorbeeld altijd terecht bij de jongerenwerkers van De Schans, op locatie, via facebook en Instagram en via 0594- 745 620. Ook als ze gewoon even hun verhaal kwijt willen.

Studieplekken

Ook komt de gemeente met een activiteitenkalender, zodat jongeren iets hebben om naar uit te kijken en wordt onderzocht of op korte termijn een aantal studieplekken kan worden gerealiseerd waar jongeren rustig kunnen studeren.

In maart houdt de gemeente opnieuw een online enquête onder de jeugd.