PvdA profileert met 'Pluim' vooral zichzelf - Westerkwartiertje

Tegen verkiezingstijd zien we de behoefte bij politieke partijen om zich te willen profileren. Dat tekent zich de laatste tijd nadrukkelijk af bij de PvdA in het Westerkwartier. De PvdA'er met de meeste 'smoel' in deze gemeente is wethouder Elly Pastoor.

Eerder was zij actief in de voormalige gemeente Grootegast. Dankzij flinke bestuurlijke bagage kon zij het ambt in Grootegast op haar sloffen aan. In de gemeente Westerkwartier komen meer voetangels in klemmen op haar pad. Neem de verplichte zondagsluiting die de coalitie (lees: ChristenUnie) wilde. Als wethouder Economische Zaken had Pastoor de ondankbare taak om dit beleid te verdedigen. Het gesprek met middenstanders die meer vrijheid wilden, ging ze bij tijd en wijle uit de weg. Dat was niet echt sterk.

Onder een dergelijk politiek gesternte valt besturen niet mee

Recentelijk kreeg Pastoor de reclamebelasting voor haar kiezen die vanuit de middenstand in Leek weerstand ondervindt. De gemeenteraad is hierover verdeeld. Onder een dergelijk politiek gesternte valt besturen niet mee. En wat te denken van de relatiecursus voor jonge stellen waarop ChristenUnie en VZ Westerkwartier willen aansturen in een poging het aantal (v)echtscheidingen tegen te gaan? Een raadsmeerderheid hiervoor ontbreekt. Onder druk van CU en VZ zegde Pastoor toch een onderzoek toe naar het aanbieden van een dergelijke gratis cursus. Arme wethouder.

Wie gaat bij de volgende raadsverkiezingen de kar trekken?

Dan de vierkoppige PvdA-fractie: Eerder is op deze plaats al vastgesteld: het Marumer raadslid Hans 'Knarrenhof' Koenders is het meest zichtbaar. Gedurende de ruim tweeënhalf jaar dat Westerkwartier nu bestaat, kon fractievoorzitter Rianne Vos nog niet echt potten breken. Dat terwijl ze als lijsttrekker in de vorige verkiezingscampagne aantoonde dat ze het debat aankan én in staat is om het PvdA-gedachtengoed voor het voetlicht te brengen. Koenders en Pastoor zijn allebei de 65 gepasseerd. Vraag is dus wie bij de volgende raadsverkiezingen in maart 2022 de kar namens de PvdA gaat trekken. Wellicht komt oud-PvdA-fractievoorzitter Ralf Buiter in beeld. Hij was bij eerdere raadsverkiezingen in Marum succesvol. Terwijl de PvdA indertijd overal in de provincie verloor, snoepte zijn partij er in Marum zelfs een zeteltje bij. Na een korte politieke pauze bood Buiter voorafgaand aan de raadsverkiezingen in 2018 bood zijn diensten weer aan. Maar hij kreeg van zijn partij het lid op de neus.

Pluim van de PvdA

Volgende maand zijn eerst nog de Kamerverkiezingen. Bij gebrek aan lokaal profiel ging de PvdA in de aanloop naar de deze verkiezingen op zoek naar andere manieren om zichzelf op de kaart te zetten. Recentelijk werd de zogenoemde 'Pluim van de PvdA' toegekend aan twee, wat genoemd wordt, 'sociaal bewogen' inwoners: Diny Vogelzang van de Voedselbank en Louwe Mulder van de HJC Manege in Tolbert.

Met het steken van een pluim op de hoed van iemand anders is niks mis. Dat zouden we in het Westerkwartier wellicht vaker moeten doen. Maar als het lauweren zich beperkt tot campagnetijd, heeft het er alle schijn van dat de PvdA de prijs uitreikt vooral ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Da's nou jammer.

Koos Bijlsma