Inwoners Zuidhorn beletten kap van oude bomen die moeten wijken voor huizenbouw

Bewoners van de W.C. de Withstraat in Zuidhorn hebben maandagmorgen voorkomen dat een paar zestig jaar oude sparrenbomen in hun straat werden gekapt.

De sparrenbomen bevinden zich op het erf van de familie Kuipers die hier inmiddels drie jaar woont. Het erf van deze familie grenst aan braakliggende grond die eerder onderdeel uitmaakte van het terrein van ouderencentrum Westerburcht. Projectontwikkelaar Extenzo uit Groningen wil hier een 3-onder-1 kapwoning bouwen. Daarvoor moeten de oude bomen wijken. Daartegen hebben 15 buurtbewoners uit de W.C. de Withstraat en de nabijgelegen Gaickingalaan bezwaar gemaakt.

Twee-onder-één kap was geen probleem

Zonder een kapvergunning aan te vragen bestelde projectontwikkelaar Extenzo een hoveniersbedrijf dat maandagmorgen in alle vroegte aan de kap wilde beginnen, zegt bewoner Bert Borger die woont op nummer 2 van W.C. de Withstraat. Toen hij en andere buurtbewoners protesteerden, is de hovenier vertrokken. Een aannemer was de hele dag wel bezig met het slaan van heipalen voor de 3-onder-1 kapper. ,,Eerst wilde de ontwikkelaar op deze plek een 2-onder-1 kapper bouwen. ,,Daar hadden we als buurt geen moeite mee. Maar een 3-onder-1 kap huis is te volumineus. Bovendien moeten de sparrenbomen hiervoor wijken. Dat willen wij niet.’’

Buurt spant kort geding aan

De buurt heeft een jurist in de arm genomen om de bomenkap in kort geding tegen te houden. ,,We gaan vechten voor onze bomen’’, zegt Tineke Kuipers die woont op nummer 2. De bomen bevinden zich op haar erf en wel op de erfgrens met het braakliggende perceel waarop de nieuwbouw moet verrijzen.

Gemeente neemt poolshoogte

In reactie bevestigde woordvoerster Martien van der Laan maandagmiddag dat de gemeente Westerkwartier een omgevingsvergunning heeft verstrekt voor de bouw van de 3-onder-1 kapper. ,,Dat oude bomen mogelijk in de weg stonden, wisten we niet. Dinsdag neemt een medewerker van de gemeente ter plaatse poolshoogte.’’, zegt zij. Extenzo was maandag niet in staat om op de kwestie te reageren.