GO! van extra waarde op Lauwers College Grijpskerk

GRIJPSKERK - De coronacrisis trekt diepe sporen, ook in onderwijsland. De lockdown hield de leerlingen en hun docenten de afgelopen maanden weg van de plek waar ze normaliter vijf dagen in de week vertoeven. Ook op het Lauwers College maakte de dynamiek plaats voor momenten met louter stilte. Maar online was er volop actie.

Het Lauwers College heeft vestigingen in Grijpskerk, Buitenpost en Kollum. Tijdens de lockdown konden de examenkandidaten wel op school terecht. Ook voor leerlingen die om wat voor reden dan ook moeilijk uit de voeten kunnen met onderwijs op afstand, was er plek in hun vertrouwde lesomgeving.

De omstandigheden zijn door de coronacrisis helaas niet anders, weet locatiedirecteur Judith Veldhuis van het Lauwers College Grijpskerk. ,,We hebben het ermee te doen en moeten het beste ervan maken.” Dat laatste lukt volgens Veldhuis prima. ,,We hebben de leerlingen echt goed in beeld.” De directeur maakt de leerlingen ook een groot compliment voor hun inzet. ,,Ze doen online allemaal uitstekend mee in de lessen.”

Flexibel en creatief

Voor de collega’s neemt Veldhuis eveneens haar petje af. ,,Een ieder stelt zich heel flexibel en creatief op. Het is continu schakelen en schipperen. Dat vraagt veel energie.” De docenten missen heel erg het persoonlijke contact met de leerlingen, ervaart Veldhuis. ,,Even een praatje, even over de schouder meekijken in een schrift of werkboek; dat is nu niet mogelijk. Er is behoefte aan fysiek onderwijs en daar hechten we ook aan.”

Persoonlijke coaching

Ondanks alle beperkingen die de coronapandemie met zich meebrengt, heeft het Lauwers College Grijpskerk volgens Veldhuis de ontwikkelingen en vorderingen van de leerlingen goed in kaart. ,,Dat komt door de persoonlijke coaching en onze zorgstructuur. Ook varen we wel bij de kleinschaligheid.”

Dat de school goed uit de voeten kan met de lessen op afstand, heeft onder meer te maken met de invoering van het GO!-onderwijs, in 2018. ,,Deze onderwijsmethode heeft ons al veel gebracht en is in deze tijd van extra waarde”, aldus Veldhuis. ,,De leerlingen zijn al gewend digitaal te leren, om te plannen en dingen te organiseren. Nu wordt er nóg meer van ze gevraagd. Het is superknap wat ze allemaal doen.”

'Het is fijn dat we weer gewoon naar school kunnen'

Veldhuis heeft de indruk dat de leerlingen die op school zijn, het mooi vinden dat ze er samen kunnen komen en dat ze genieten van die mogelijkheid. Een viertal examenkandidaten van mavo 4 onderschrijft die visie helemaal. ,,Het is fijn dat we gewoon weer naar school kunnen”, zeggen Jason, Jesse, Korné en Ben. ,,Het is gezellig om hier te zijn en momenteel de enige plek waar je elkaar kunt ontmoeten.”

Daarnaast hebben de leerlingen baat bij de fysieke lessen. Het is effectiever dan onderwijs op afstand, geven ze aan. ,,Online doe je op sommige momenten minder goed mee en zijn de concentratie en motivatie minder. De leraar kan je in het klaslokaal stimuleren en iets extra’s geven.”