Station Rodenburg: Toplocatie met mogelijkheden 

LEEK Wie de social mediakanalen een beetje in de smiezen houdt weet het al: Kindercentrum De Jonge Wereld uit Leek heeft er een nieuwe locatie bij. Het pand naast de Rodenburghal, voorheen jongerencentrum Agora, is omgedoopt tot Station Rodenburg. Niet zomaar. Veertig jaar geleden, toen de tram tussen Drachten en Groningen nog reed, was hier een halte.

Het enthousiasme spettert er vanaf bij Axinja Vesters en haar collega's Nicky van Putten en Wietske Wekema. De medewerkers van de Jonge Wereld mogen hun intrek nemen in Station Rodenburg. De SportBSO van het Kindercentrum verhuist naar deze plek. ,,Een hele klus”, lacht medewerkster Axinja Vesters. ,,Er zijn al veel spullen van locatie Waezenburglaan over en we zijn nu aan het inrichten.” De SportBSO biedt een vijf weken programma waarmee we kinderen kennis laten maken met een bepaalde sport. Op de nieuwe locatie zijn er oneindig veel mogelijkheden en wordt de samenwerking gezocht met de sportclubs die in de naastgelegen Rodenburghal hun sporten beoefenen.

Toch is niet het niet alleen sport wat de klok slaat. ,,Er zijn plannen om ook hier, net als bij de hoofdlocatie, een moestuintje aan te leggen”, vertelt Axinja. Er kan worden gekokkereld, bijvoorbeeld met het thema Afrika en of het allemaal niet op kan: er is een stilteruimte met een minibieb en een chillhoekje. ,,Er is ruimte zat, dus ook mogelijkheden genoeg.” Ook Scouting Nienoord, in het bos aan de Oude Zuiderweg, is dichtbij en biedt perspectief voor leuke gezamenlijke activiteiten. ,,De kinderen kunnen hier gemakkelijk en veilig naar buiten. Een pannakooi is al besteld.”

Maar er is nog meer waar Nicky en Axinja dolenthousiast van worden op deze locatie. Het pand beschikt namelijk over een prachtige theaterzaal. ,,We willen meer muziek, dans, toneel en drama integreren in het aanbod. We laten de kinderen nu ook al kennismaken met dans maar we willen graag meer de culture kant van de dans uitlichten. Een buikdans of een Afrikaanse dans aanbieden behoort zeker tot de mogelijkheden. ,,We ontdekken graag wat nog meer kan”, zegt Nicky. ,,We staan open voor samenwerking met organisaties uit de regio die ook leuke dingen doen op het gebied van kunst en cultuur dus iedereen die wat te bieden heeft mag van zich laten horen.” Nicky benadrukt dat het aanbod wat er nu ligt niet geschrapt wordt maar meer wordt uitgebreid. Om het pand op te pimpen gaat kunstenares en docent Beeldende Vorming Danielle Bosman samen met de kinderen kunstwerken voor aan de muur maken. ,,We hebben er ontzettend veel zin in.” 

Collega Wietske Wekema staat eveneens te trappelen om te starten. Momenteel werkt ze even niet op de groep maar is ze achter de schermen actief. Een paar weken terug maakte ze een glijer en brak haar arm op drie plekken maar haar enthousiasme is er niet minder om. Ze mag peuters, met een mogelijke (taal) achterstand, samen met een paar collega's, vroeg en voorschoolse educatie (vve) aanbieden. Een methode met als doel deze kinderen goed voor te bereiden op groep 3. ,,Ik vind dat alle kinderen een goede start op de basisschool verdienen”, meent Wietske. ,, We zijn ontwikkelingsgericht maar spelenderwijs bezig want de kinderen moeten het leuk vinden. De peuters vinden het fijn dat ze die speciale aandacht krijgen.” Wietske rondde nog maar kort geleden, samen met drie andere collega's de training 'Vvesterk' af. Door deze training is ze er nog meer bewust van geraakt hoe belangrijk deze extra begeleiding is voor de ontwikkeling van de kinderen. ,,Het heeft mij een extra boost gegeven.” Die extra boost komt perfect van pas als De Jonge Wereld op locatie Station Rodenburg volledig los gaat. Op 1 maart gaan de deuren officieel open. 

Ineke Bos