Voetbalvereniging Leek - Historisch Correct

Voetbal is volkssport nummer 1. In Nederland hebben de meeste dorpen wel een eigen voetbalvereniging. Leek natuurlijk ook. Het begon in 1932. H.J. Smit, exploitant van ‘Hotel Boschhuis’, organiseerde in dat jaar een voetbaltoernooi in Leek. Er waren al wel Leekster voetballers die ook mee deden. Het sportieve resultaat van deze Leeksters is mij niet bekend.

Wat wel bekend is: na het toernooi besloot men een voetbalvereniging in Leek op te richten. Op zondag 2 oktober 1932 werden de eerste wedstrijden in competitieverband gespeeld door twee elftallen van de nieuwe voetbalvereniging uit Leek. De naam van de vereniging was in het begin ADO. Dat moest echter gewijzigd worden want er was al een voetbalvereniging ADO in Nederland. Wellicht bekend bij de meeste lezers: ADO Den Haag, opgericht in 1905.

Alles door oefening

Ik herinner mij nog dat mijn broer op zijn kamer een poster had hangen van een voetballer van ADO Den Haag in actie: Dick Advocaat. Maar dat terzijde. De naam werd daarna gewoon voetbalvereniging (vv) Leek. ADO staat in Den Haag voor Alles Door Oefening. Dat was ook de betekenis in Leek? Gevoetbald werd er op het sportveld dat op een plek lag dat nu midden in Leek ligt.

In oorlogstijd werd met een ingetogen feest het tienjarig bestaan gevierd. Het voetballen in competitieverband ging in de oorlogstijd door. Alleen in het laatste seizoen, 1944-1945, werd er wegens de omstandigheden niet gevoetbald. Het dorp Leek groeide hard na de oorlog en de plek van het sportveld werd aangewezen voor woningbouw. In de vijftiger jaren verhuisde vv Leek naar het nieuwe sportpark Nienoord. Daar bleef vv Leek niet ontzettend lang. Aan het eind van de jaren zestig voetbalde men op het nieuwe sportpark Rodenburg. Aan het eind van de jaren zeventig bereikte het eerste elftal van vv Leek zijn grootste successen.

Op zondag voetballen was voor christenen ondenkbaar

 In diezelfde tijd voetbalde ik zelf tegen vv Leek. Als een jeugdspeler van de andere Leekster voetbalvereniging, VEV’67. De christelijke voetbalvereniging VEV’67 was in 1967 mede opgericht door mijn vader. VEV staat voor Vlug en Vaardig. Op zondag voetballen was voor christenen ondenkbaar. VEV’67 voetbalde op sportpark Nienoord. Op sportpark Rodenburg voetbalde naast vv Leek ook vv Tolbert, opgericht in 1946. Twee voetbalverenigingen op een sportpark: het was wellicht logisch dat beide verenigingen eens samen zouden gaan. Met name veel oude Tolberters zouden dit samengaan lang hebben willen voorkomen. In 2013 ontstond tenslotte toch de vv TLC (Tolbert Leek Combinatie). De vv Leek is sindsdien geschiedenis.

Albert Graansma