Belasting betalen? Wat vindt u daarvan? - Westerkwartiertje

De bestuursleden van Handelsvereniging Leek-Nietap staan voor een lastig karwei. Aan hen de taak om alle honderd winkeliers die Leek telt, te benaderen met de vraag: ziet u reclamebelasting zitten ja of nee?

Wat is reclamebelasting? Alle ondernemers moeten deze heffing betalen. Het geld wordt door de gemeente geïnd. Daarom heet het 'belasting'. De opbrengst wordt gestoken in aanschaf van attributen om een winkelcentrum mooi aan te kleden. Bijvoorbeeld door feestverlichting op te hangen en andere zaken. Ook activiteiten als de intocht van sinterklaas en dergelijke worden hieruit betaald.

Grootwinkelfilialen zijn veelal niet aangesloten

Kunnen middenstandsclubs dit geld zelf niet ophoesten? Dat wordt steeds lastiger. Waarom? Omdat lang niet alle winkeliers lid zijn van zo'n winkeliersvereniging. Met name de grootwinkelfilialen zijn veelal niet aangesloten. Terwijl het plaatselijke winkelfiliaal wel profijt trekt van een mooie aankleding van het winkelcentrum of de publieksactiviteiten die hier op touw worden gezet.

Om de niet-leden van de middenstandsvereniging toch mee te laten betalen, is reclamebelasting bedacht. Westerkwartier mikt op een jaarlijkse aanslag van 400 euro voor alle winkeliers. De middenstand in Zuidhorn heeft hiermee goede ervaring en is enthousiast. In Leek daarentegen staan de ondernemers lang niet allemaal op één lijn. Vanwege oud zeer is minder dan de helft van de honderd winkeliers in Leek niet aangesloten bij de Handelsvereniging.

Niet-leden voelen zich gepasseerd en eisen alsnog inspraak

Wethouder Elly Pastoor (PvdA, Economische Zaken) peilde de stemming bij de Handelsvereniging. De meeste HV-leden staan achter reclamebelasting. Maar de vele niet-leden zijn door de gemeente niet gehoord. Zij voelen zich gepasseerd en eisen alsnog inspraak. Dat is de reden dat de enquête in Leek er komt. Die organiseert de gemeente niet zelf. Dat moet de HV doen. Dat kon nog wel eens wat voeten in de aarde hebben. Want wie wil nu graag belasting betalen? Gewone burgers niet. Ondernemers evenmin. En wanneer is sprake van voldoende draagvlak, zoals de politiek het graag zo mooi formuleert? Is de helft plus 1 daarvoor genoeg?

Kortom: het wordt een hele toer om de peiling uit te voeren en klaar te hebben, alvorens de belastingaanslagen bij de gemeente voor 2021 de deur uitgaan. Zolang moet de middenstand in Zuidhorn geduld betrachten. En wat te doen met reclamebelasting in Zuidhorn als de Leekster middenstand in meerderheid 'nee' zegt? De conclusie kan niet anders luiden dan: tegenover de pro's van herindeling en grootschalige gemeenten staan ook een aantal contra's.