Vraagtekens bij milieuzak ‘nieuwe stijl’

marum/zuidhorn Er is kritiek gerezen op de wijze van invoering van de milieuzak ‘nieuwe stijl’ per 1 januari in de gemeente Westerkwartier.

Dat blijkt uit vragen van de raadsfracties van VVD en PvdA. In de milieuzak verzamelen inwoners hun plastic afval dat wekelijks aan de straat wordt gezet. Tot eind vorig jaar verstrekte de milieuboer bij iedere inzamelronde wekelijks een nieuwe milieuzak. Met ingang van 2021 is hiervan afgestapt. Milieuzakken moeten nu worden afgehaald in onder meer plaatselijke supermarkten.

Commentaar op Facebook

VVD-raadslid Ina van Deventer is kritisch. Door de milieuzak (gratis) te verstrekken via de supermarkt moeten inwoners verplicht de deur uit. ,,Is dit niet in strijd met het overheidsadvies om vanwege corona zoveel mogelijk thuis te blijven?’’, wil zij weten van B en W. Om te wennen aan het nieuwe systeem bezorgde de gemeente eind vorig jaar op ieder adres kosteloos een rol milieuzakken. Een begeleidende brief hierbij ontbrak. Dat leidde tot commentaar op Facebook. Van Deventer vraagt of B en W zich in de kritiek herkennen.

Vijf kilometer reizen om een milieuzak te bemachtigen

Ook PvdA-raadslid Hans Koenders is kritisch. Volgens hem zijn er te weinig plekken in de gemeente waar de milieuzak kan worden afgehaald. ,,Een inwoner van bijvoorbeeld Boerakker moet hiervoor afreizen naar Tolbert, Marum, Grootegast of Zuidhorn. Een inwoner van Niekerk moet zelfs vijf kilometer reizen om een milieuzak te bemachtigen.’’ Nu zijn er 21 afhaalpunten. Koenders vindt dat in alle 42 dorpen een afhaalpunt moet komen. De PvdA’er vreest dat het veelgeprezen systeem van gescheiden inzameling van afval door de wijzingen onder druk komt te staan.