Familie Palsma zet voormalig raadhuis Grijpskerk te koop

GRIJPSKERK Het voormalig gemeentehuis van Grijpskerk staat te koop. De vraagprijs bedraagt 650.000 euro. Na de verkoop verhuizen de huidige bewoners Hans (60) en Jolanda Palsma-Crawfurd (53) naar Friesland.

Veertien jaar geleden betrok de familie Palsma het markante pand, dat van 1913 tot de herindeling in 1990 dienstdeed als gemeentehuis. Grijpskerk ging toen op in de gemeente Zuidhorn. Inmiddels maakt ‘Zuidhorn’ deel uit van de gemeente Westerkwartier. Het pand is gebouwd in 1913 naar een ontwerp van de Zuidhorner architect Klaas Siekman Azn. Voordat de Palsma's erin trokken, werd het voormalige raadhuis bewoond door drie anderen. De familie Palsma voerde indertijd een flinke verbouwing uit om het pand geschikt te maken als Bed & Breakfast.

Veel internationale gasten

Volgens Jolanda Palsma is het gelukt om van deze locatie vlakbij de Herestraat − de belangrijkste winkelstraat van Grijpskerk − een drukke B & B te maken. In de loop der jaren trokken zij ook veel internationale gasten. Gemiddeld een keer of zes per jaar werden hier huwelijken gesloten. Ook bruiloften en andere feesten en partijen vonden hier plaats. Met het oog op de verkoop van het pand zijn de Palsma’s vorig jaar met deze activiteiten gestopt.

Ze hebben het naar eigen zeggen goed naar de zin in Grijpskerk. ,,Maar als de verkoop van ons pand is voltrokken, willen we verhuizen naar de buurt van Leeuwarden. Daar wonen onze kinderen en kleinkinderen. Dit pand in Grijpskerk is ons inmiddels te groot.’’ Volgens Jolanda Palsma was het besluit om het pand bij Makelaarsland te koop te zetten een hele stap. ,,Onze 15-jarige zoon vierde hier in Grijpskerk zijn tweede verjaardag’’, zegt zij.

Al aantal kijkers over de vloer gehad

Volgens Palsma is er zeker belangstelling voor het pand. ,,We hebben al een aantal kijkers over de vloer gehad. Een gegadigde kwam met het idee om er een zorgbedrijf van te maken. Maar dat plan is van de baan. Een andere serieuze gegadigde laat op dit moment tekeningen maken voor een nieuwe verbouwing.’’ In dat geval kan het pand intact blijven als B & B. Het aanhouden van die bestemming juichen de huidige bewoners toe. ,,De gemeente verstrekte ons hiervoor een horecavergunning. Die kan niet worden overgedragen op de kopers. Zij moeten in dat geval een nieuwe vergunning aanvragen.’’

Hans Palsma oefent nu nog zijn eigen bedrijf uit vanuit het voormalige gemeentehuis in Grijpskerk. Hij is actief in de bedrijfshulpverlening en leidt in opdracht werknemers hiervoor op. Zonder problemen kan dit bedrijf straks ook vanuit de buurt van Leeuwarden opereren.