Wie heeft WOII meegemaakt en wil daarover vertellen?

ADUARD Filmmaker en auteur Sander Blom (27) uit Aduard werkt samen met zijn collega, fotograaf Niels Bouwers, aan een fotoserie met de titel ‘Gezichten van de Oorlog.’ Voor deze serie is hij op zoek naar mensen die kunnen en willen vertellen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog in het Westerkwartier.

,,Het plan voor deze serie ontstond naar aanleiding van 75 jaar bevrijding dat vorig jaar gevierd zou worden. We hadden al een portret gemaakt van de 88-jarige Riek van Hemel-Birza die in Zuidhorn de oorlog meemaakte. Aan de plannen kwam door corona een einde. Nu willen we het project weer oppakken.”

Lokale verhalen uit eigen gemeente

Blom is altijd gefascineerd geweest door verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en was al bezig met een documentaire over deze periode uit de Nederlandse geschiedenis in Baflo. Zo ontstond ook het idee voor de fotoportretten. Er is bewust gekozen voor het Westerkwartier. ,,Ik woon in Aduard en Niels in Zuidhorn. Dus de keuze voor lokale verhalen uit eigen gemeente lag voor de hand.”

Rondreizende tentoonstelling

Blom en Brouwers kregen voor dit jaar een nieuwe toekenning van het Mondriaanfonds om de serie te kunnen realiseren. Ook krijgt het tweetal steun van de gemeente Westerkwartier. ,,Doel is om de serie in april, mei te presenteren. Om er daarna als een rondreizende tentoonstelling mee langs middelbare scholen te trekken. De portretten worden getoond met daarnaast een tekst.”

De filmmaker is op zoek naar tien tot vijftien mensen die over hun ervaringen in het Westerkwartier in de Tweede Wereldoorlog willen vertellen. ,,Het hoeven geen spectaculaire gebeurtenissen te zijn. Hoe was de belevingswereld van bijvoorbeeld een achtjarige of een 15-jarige op dat moment.”

We moeten geen tien jaar meer wachten

Bang dat hij geen mensen meer kan vinden om over de Tweede Wereldoorlog te vertellen is hij niet. ,,Maar ik denk wel dat het de laatste kans is om dit project te doen. We moeten geen tien jaar meer wachten. Dan wordt het moeilijk. Maar ik denk dat er nu nog genoeg mensen zijn die verhalen kunnen vertellen. Mensen hoeven nu niet meer in het Westerkwartier te wonen. Als ze de oorlog daar maar mee hebben gemaakt.”

Wie zijn of haar oorlogsverhaal wil vertellen en op de foto wil kan mailen naar info@sanderblomfilms.nl of bellen met 06-39884030.

Mariëlle de Vries