Muzikanten Harmonie Leek luiden kerst in

LEEK Ieder jaar, op kerstochtend, speelt een delegatie van de Christelijke Muziekvereniging Harmonie Leek op verschillende locaties in Leek. Door de strenge coronaregels kan dit niet op de manier zoals de vereniging gewend is. Helemaal niets doen dit jaar was voor saxofonisten Jenny en Leanne geen optie. Na wat heen en weer geapp besloten ze als duo op pad te gaan.

Om 7 uur ‘s ochtends (het is donker en nat) zijn de wijkbewoners van Oostindie als eerste aan de beurt om de kerstklanken van Away in a manger in ontvangst te nemen. ,,Mooi hoor!” klinkt het uit een opengeslagen slaapkamerraam. ,,Sorry dat ik je wakker heb gemaakt”, grapt Jenny. ,,Geeft helemaal niks, ik was al wakker door de baby.” Na dit compliment stappen de dames in de auto richting de Wolveschans. De eerste saxofoontonen van Stille Nacht zorgen voor blije gezichten bij een mevrouw achter de voordeur en een gezin in pyjama achter het raam. Maar als de laatste noot is gespeeld is schalt er op links een slaapdronken stem: ,,Doe eens rustig joh, het is kwart voor acht!’’

Door naar de oudere wijken waar klarinetspelers Lindy en Sylvia zich op gepaste afstand bij het tweetal voegen. Met vier man sterk geven de dames een privéconcertje weg bij de voorzitter van de verenging die de muziek, met badjas vanaf haar balkon, in ontvangst neemt. ,, Omdat je zo hard gewerkt hebt de afgelopen tijd”, roept Lindy vanachter haar klarinet. ,,Wat lief en wat klinkt dit mooi”, is haar dankbare reactie. Even later speelt het viertal op verzoek voor een zieke mevrouw in Tolbert. Haar man is ontroerd:,,Prachtig, dit vergeet ik nooit weer.”

Op de Euroweg openen verschillende deuren. ,,Krijgen we live muziek? Wat leuk!” ,,We hebben nog nooit zoveel fans gehad”, glunderen de dames. Inmiddels heeft de klok negen geslagen. Na een paar nummertjes op de kruising met de Watermuldersweg gaat het muziekavontuur verder op het pleintje bij Action waar, speciaal voor de bewoners van de Zijlen, Jingle Bells en Merry Chrismas uit de instrumenten wordt geblazen. Als laatste doet het muziekkoppel het verzorgingshuis Vredewold aan. Nog voordat er een noot gespeeld is, is het bezoek al een succes. Lachende gezichten, zwaaiende mensen en met kerstmutsen uitgedost personeel zijn voor de muzikanten een extra stimulans om alles te geven wat er in zit. Ondanks de inmiddels verkleumde vingers worden de kerstliedjes vol vuur het plein op getoeterd. Kerst 2020 is begonnen.

Ineke Bos