‘Mijn bril beslaat van een mondkapje’

LEEK Mondkapjes zijn sinds vorige week verplicht in openbare ruimtes. Op de markt in Leek loopt ongeveer eenderde van de mensen ook in de buitenlucht met mondkapjes. Anderen juist niet.

Bij de notenkraam van Van der Veen is het een drukte van belang. Jolanda Middel draagt geen mondkapje. ,,ik werk in de catering. Daar heb ik de hele dag een mondkapje op. Ik ben blij dat ik ‘m buiten even niet ophoef.” Anne-Carine Korteling voegt zich bij haar. Ook zij heeft geen mondkapje. De dames hebben nagedacht over hoe ze zo veilig mogelijk boodschappen doen in tijden van corona. ,,We bestellen de boodschappen die we anders in de supermarkt halen online en die laten we bezorgen. De lekkere en verse dingen halen we op de markt.”

Het valt ze wel op dat steeds meer mensen ook buiten mondkapjes dragen. ,,De mondkapjes worden steeds meer gedragen.”\

,,Ik denk dat eenderde inmiddels wel met een mondkapje loopt.”

Een van die mensen isWolter Smid. Terwijl een dame op leeftijd (zonder mondkapje) zich langs hem wurmt, zegt hij: ,,Het valt me op dat de groep voor wie de maatregelen bedoeld zijn, de mondkapjes niet dragen.” Zelf zorgt hij voor zijn moeder van 93 en werkt hij al sinds maart thuis. ,,Ik doe dat voor mijn moeder. Ik wil niet het risico lopen dat ik haar besmet of dat ik indirect iemand anders besmet.”

Intussen blaast Riet Unen een lok uit haar gezicht. Zij heeft het zo al warm in de gezellige notenkraam, met een mondkapje is het niet te doen. ,,Veel te warm, de bril beslaat, ik kan de noten niet meer zien, ik versta de klanten niet. Het is niet verplicht, dus ik heb geen mondkapje.”