Salon op Uitnodiging: komt dat zien en zegt het voort!

Vorige week reisde Carla Rodenberg uit Gouda met een auto volgeladen met prachtige portretten af naar Roden. In 1995 koos koningin Beatrix haar portret als officieel staatsieportret. Daarvoor en daarna maakte ze nog veel meer boeiende portretten en stillevens.

Zij is goed bevriend met collega Jelly van den Bosch, die haar voor deze Salon op Uitnodiging portretteerde. Al eerder bracht, Pieter Jan Kuiken, zijn sokkels naar Roden en zijn bijzondere ‘wachters’ volgden snel. De wachtende vrouw, die Angelien Coco Martin, als antwoord op zijn beelden maakte was ook al present.

Takkige ode

Zo druppelden er vorige week langzaamaan allerlei kunstwerken K38 binnen en waren in de wijde omtrek kunstenaars bezig met het inpakken en vervoeren van o.a. weefwerken, beelden, schilderijen, etsen en installaties. Dit gaat niet altijd zonder slag of stoot, want standaard verpakkingsmateriaal voor een foto installatie in de vorm van de Möbius band van Maxelant Harmsze bestaat niet! Ook haar gast Moniek Westerman zal de nodige moeite moeten doen om haar ‘takkige’ ode aan De Ploeg naar Roden te krijgen! Gelukkig is daar altijd Hans Cornelis, die alle kunstenaars zo nodig helpt binnen K38.

Inspiratiebron

De natuur is een grote inspiratiebron voor veel kunstenaars. Zo zijn er verstilde olieverf landschappen van Janny van der Woude en Joke Klaveringa, aquarellen van het wad van Rianne Kooijmans en haar grote inspirator Jan Velthuis en landschappelijke etsen van Ansje van den Muyzenberg en Marcia Krijgsman. Het werk van Arien de Groot en de fotografische vormgeving van haar gast Willem Corsius passen ook binnen dit thema. Henk van Donk heeft de keramiste Greetje Hoving uitgenodigd. Haar vaak grappige figuren resoneren prachtig met het kleurrijke werk van Henk.

Theatraal tastbaar

Verrassend zijn de weefsels van Marijtje van de Veen en Ans Courtier, die beiden weer kunstenaars met landschappelijke tendensen hebben uitgenodigd: Marianne Brouwer en Frea Stuurwold. Ook het werk van Lonia Schölvinck volgt de natuur, haar gast Emy Noya werkt wat abstracter. Zeer abstract is het werk van Wilhelmina Zoutewelle, de verstilde schoonheid in haar werk is ritmisch, ruimtelijk hoorbaar. Haar gast Gosse Koopmans maakt de werkelijkheid juist weer theatraal tastbaar. We kunnen zijn ‘kamer’, een olieverfpastel, van 2 bij 4 meter, bijna letterlijk binnenstappen. Alsof we de kroeg weer in mogen….. Derek Scholte en zijn vriend Michel Bouma lanceren hun werk letterlijk in de ruimte dus voor ieder wat wils! Komt dat zien, en zegt het voort!

Salon Op Uitnodiging is te zien tot en 3 januari 2021 van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Beide kerstdagen en nieuwjaarsdag gesloten.

www.kunstencentrumk38.nl