Off-grid op Steenbergerveld

STEENBERGEN/TOLBERT Ilbina van der Molen van BINN Wonen in Tolbert en haar man Klaas de Jong zijn beiden al jong in een grote pot met wooninspiratie gevallen. Zij runt BINN Wonen en adviseert over interieurs, hij ontwerpt in het hele land de interieurs van restaurants, hotels en woningen. ,,Voor De Postwagen in Tolbert heb ik zowel het gebouw als het interieur ontworpen”, zegt Klaas. Maar ook (veel) verder van huis tekende hij voor het ontwerp en het interieur. Ze reizen samen beurzen af, discussiëren over vormgeving, goede gordijnen, de trends en ontwikkelingen. ,,Het is eigenlijk een way of life”, zegt Ilbina.

De beroepsmatige fascinatie voor interieur gaat naadloos over in het persoonlijke leven. Dat blijkt wel in de bijna opgeleverde woning die in opdracht van het stel is gebouwd op het Steenbergerveld. Klaas de Jong en Ilbina van der Molen verruilen binnenkort de knusse beslotenheid van de Tolberter dorpskom voor het weidse veld achter Steenbergen.

Daar heeft het stel ‘off-grid’ een woning gezet. Vijftien Jaar geleden was er alleen maar akker en jong bos, nu staat er een woning en inspiratie- en ontwerpcentrum op een landgoed van tien hectare. Op het water na is de woon- en werkruimte zelfvoorzienend: de warmte komt van een inpandige houtgestookte centrale, die tevens het water verwarmt in combinatie met heatpipes op het dak. Zonnepanelen wekken de stroom op, die wordt opgeslagen in accu’s. Het markante gebouw van bewerkt Fins hout past perfect in de groene omgeving. ,,We hadden een zomerhuis in Norg”, vertelt Ilbina. ,,Dat beviel zo goed, dat wilden we eigenlijk wel vaker.”

Zo groeide het plan om achteraf, in het groen te gaan wonen. Het Steenbergerveld kwam in beeld als locatie. Door de landgoedstatus werd het allemaal mogelijk om op deze unieke plek een huis neer te zetten. ,,Het landgoed is grotendeels opengesteld voor publiek”, zegt Klaas.

De laatste vaklui zijn nu druk met de afwerking. Of BINN definitief verdwijnt uit Tolbert is de vraag, voorlopig blijft de woonwinkel daar nog volop draaien. Iedereen die hulp en inspiratie zoekt bij het inrichten van de eigen woning of bedrijf kan binnenkort op afspraak terecht op het Landgoed Steenbergerveld. Begin volgend jaar zal Ilbina op deze prachtige plek een inspiratiecentrum voor wonen en inrichten openen.