In de rij voor dampende varkensstoof

TOLBERT Flakkerende vlammen op een stok, hete kolen op het vuur, dampende varkensstoof en gloeiendhete puree. Het is zaterdag 21 november tegen de klok van vijf. Erwin Hut en Carla Elzinga staan in de startblokken in het weiland aan de Mensumaweg om hun pop-up afhaaldiner uit te serveren. Als alternatief voor een maaltijd aan een lange tafel tussen de varkens, type Long Snout Pork, organiseerden ze, in samenwerking met een paar lokale ondernemers, het pop-up afhaaldiner.

De thermometer tikt amper 9 graden aan maar de straffe wind maakt het voor het gevoel nog een stukje kouder. Met rode oogjes van de rook vult het stel de etensbakken voor de gasten die glibberend over het modderpad naar de gezellig verlichte partytent zijn gekomen. Zestig menu’s gaan er vandaag over de toonbank. ,,Veel meer dan we hadden verwacht”, zegt Carla.

Harmen Klamer is er voor uit Beilen gekomen. De oud Oldekerker is een liefhebber van het vlees van de varkens. ,,Ontzettend lekker”, grijnst hij vanachter zijn mondkapje. ,,En daarbij vind ik het leuk hoe ze dit doen. Dat de dieren voordat ze geslacht worden een goed leven hebben. Als flexitariër waardeer ik dat.”

,,Tot half zeven is het flink aanpoten”, zegt Erwin. ,,Helemaal niet erg natuurlijk.” Dan nog even opruimen en naar huis om de rooklucht met een warme douche weg te spoelen.

Door Ineke Bos