Beeld Gerriet Postma staat weer

TOLBERT/LEEK Bescheiden trots op de vroege vrijdagmiddag. Op de hoek van de Lindensteinlaan en de Auwemalaan werd onder toeziend oog van de leden van de commissie Beeldende Kunst in Leek werd een beeld van Gerriet Postma geplaatst.

De flamboyante kunstenaar werd beroemd met zijn felgekleurde expressieve doeken, maar maakte ook beelden. Een van deze beelden De Bokspringers stond altijd bij de Tweemaster in Leek maar moest daar weg. Nu heeft het elegante beeld een nieuwe plek bij de rotonde, op eeen steenworp afstand van de plek waar Postma (die in 2009 overleed) ooit woonde. De boerderij die hij betrok (op voorspraak van de burgemeester die trots was op deze kunstenaar binnen de gemeentegrenzen) doopte hij Dolersheem. Voordat hij de Dolersheem betrok, deed Postma veel pogingen om het te maken als schilder. Dat ging niet vanzelf. Op DOlersheem hoopte hij zich volop aan het schilderen te wijden.

De boerderij werd een magneet voor kunstenaars, schilders en schrijvers. Postma richtte er legendarische feesten aan. Maar hij bleef rusteloos en na een poose verliet hij Tolbert weer.

De herplaatsing gaat vergezeld van de uitgave van een boekje met een beeldenwandeling door Leek, samengesteld door de commissie. Wie de wandeling loopt, ontdekt al snel dat de Bokspringers niet het enige beeld van Postma is ion Leek. Op de sporthal Oldenoert prijkt een bijzonder tegeltableau en bij Leeksterheem staat een wat minder toegankelijk beeld, ‘Het Beest’. Al met al voert de wandeling langs 27 kunstobjecten die bijna allemaal staan beschreven in het boekje.

Het boekje is op te halen bij het informatiecentrum op Landgoed Nienoord.