Kappers houden rekening met strenge lockdown

WESTERKWARTIER Met een mogelijke volledige lockdown in het vooruitzicht worden sommige mensen onrustig een gaan ze nog snel even langs de kapper voor een frisse coupe. Corona houdt de klanten bezig maar de meesten zijn niet in paniek.

Volgens Ellen van der Graaf van Kapsalon Pand 78 in Tolbert valt de onrust en een run op de kapsalon mee. „ Het houdt de klanten zeker bezig maar sinds het persmoment van Rutte en de Jong, op dinsdag 27 oktober, hebben ze er ook wel vertrouwen in en geloven ze niet in een volledige lockdown. De klanten praten er wel over maar zijn niet paniekerig”, zegt Ellen.

Nevena Stamenkovic van Promiss in Zuidhorn heeft het, met haar collega’s in de laatste week van oktober, erg druk in de zaak. „Vorige week was het juist rustig maar richting het weekend liep de agenda weer vol”, vertelt ze. Nevena denkt dat dit met het persmoment van 27 oktober te maken heeft en dat de klanten het zekere voor het onzekere nemen. Volgens de kapster reageren de klanten heel verschillend. „De een vindt een complete lockdown onzin, de ander is ongerust en weer een ander ziet wel hoe het loopt.“

Kapsalon Grijpskerk merkt weinig verschil. Eigenaar Christel Uneken is nuchter en knipt gewoon lekker door in haar eenmanszaak. Bijna alle klanten maken ter plekke een vervolgafspraak. De gesprekken gaan wel over corona maar Uneken merkt niets van paniek. „Maar ik ben zelf ook niet zo snel in paniek, dus dat scheelt wel”, meent ze.

Bij Kapsalon Oostindie in Leek is het deze week opvallend druk. Kapster Hayriye Ogec merkt dat haar klanten rekening houden met een volledige lockdown. De desinfectiespray prijkt op de toonbank, de klanten mogen gebruik maken van een wegwerpcape, Hayriye plant haar afspraken ruim en respecteert de wensen van haar klanten. „Sommige klanten willen, in verband met zo weinig mogelijk besmettingsgevaar, ’s ochtends als eerste geknipt worden”, zegt Hayriye. „Dat is geen probleem.” Ondanks alle veiligheidsmaatregelen is de kapster er niet gerust op en houdt ze rekening met een strenge lockdown.

Saskia Passchier van Kapsalon Mystic aan de Hoofdstraat in Grootegast heeft het daags na het persmoment weer iets rustiger. Op de dag zelf en ook de dagen ervoor stond de telefoon niet stil en was het ook druk in de zaak. „Ik hoor van collega ondernemers in het dorp dat het rustiger is in de winkels maar in de kapsalon lijkt het drukker te worden. Het kapsel is belangrijk voor mensen”, zegt ze. Corona is ook bij Mystic het onderwerp van het gesprek. We proberen het wel eens over andere, meer leukere dingen te hebben maar die zijn er op dit moment niet zoveel dus dan gaat het toch weer over corona. Zoveel mensen, zoveel meningen.”

Ineke Bos