Laatste rondje van Tommy

RODEN ZEVENHUIZEN Als Tommy Hut uit Zevenhuizen zijn trekker voor De Fiets in de Heerenstraat in Roden parkeert, komt Bert van der Veen naar buiten en drukt Hut een fles wijn in cadeauverpakking in handen.

Een klein gebaar van waardering voor de Zevenhuister ondernemer die al dik twintig jaar iedere zaterdag oud papier ophaalt in Roden. Begonnen als snotneus van 15 (op de skelter), zag hij als jochie al handel in het oud papier. Destijds was er nog een redelijk bedrag per kilo te beuren, maar de laatste jaren kelderden de prijzen. Daar kwam een paar jaar geleden nog bij dat Tommy geen papier bij particulieren zonder papiercontainer meer kon ophalen. ,,Die moesten naar het brengstation”, zegt Tommy.

Bert van der Veen kan er niet over uit. ,,Moet je nagaan: al die particulieren rijden dan heen en weer naar het brengstation met hun oude kranten. Hoe milieuonvriendelijk wil je het hebben?”

Van der Veen zit ook wel met een probleem nu Tommy stopt en als je op zaterdagochtend in het centrum van Roden rondkijkt, zie je dat hij niet te enige is: overal staan dozen voor de winkels. ,,We hebben nog geïnformeerd bij Virol wat een container kost. Maar dat is niet niks. Tommy deed het gratis.”

Hoe Van der Veen nu afkomt van zijn enorme dozen waarin de fietsen zitten verpakt? ,,Ik denk dat ik maandag maar met de auto naar het brengstation ga. We zitten er niet op te wachten, maar wat moet je?”

Tommy stopt met de papierhandel. Op de papierwagen hangt een groot spandoek: ‘Iedereen bedankt.’ En de ondernemers in Roden denken: Tommy bedankt.