Bespaartips apparaten en verlichting

Ongeveer 37 procent van je energierekening gaat naar stroomverbruik. Door energiezuinig met apparaten en verlichting om te gaan en bewuste keuzes te maken bij de aanschaf van nieuwe apparaten en verlichting, kun je veel op je energierekening besparen.

  • Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2.765 kWh aan stroom, wat neerkomt op zo'n 620 euro (prijspeil 2020). Ook al zijn apparaten steeds energiezuiniger, we hebben er steeds meer. 14 procent van het stroomverbruik gaat op aan verlichting.
  • Bij de meeste apparaten is energielabel A+++ het allerzuinigst. Soms staat er nog -10% (of meer) bij: die apparaten zijn nog zuiniger. Een A+ label lijkt misschien zuinig, maar is voor bijvoorbeeld wasmachines en koelkasten inmiddels het minst zuinige label.
  • Heb je een koelkast of vriezer met label A++ of lager? Dan is het voor het milieu de moeite waard om deze te vervangen door een model met energielabel A+++. Ook als ze nog goed werken.
  • Met de was kun je ook energie besparen. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was met het eco-programma. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken.
  • Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Met led kun je flink besparen op verlichting: een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp. Benut daglicht optimaal en doe lampen uit als je een ruimte verlaat, ook al is het maar voor korte tijd.
  • Oudere apparaten gebruiken soms veel stroom in de stand-by stand. Zet zulke apparaten helemaal uit om sluipverbruik te voorkomen.