Geen rommelmarkt, wél puddingbroodjes

LEEK Het zou de 46e keer worden dit jaar. De beroemde Rommelmarkt in september bij de Hoeksteen in Leek is een begrip in en ver buiten het Westerkwartier. Maar corona maakt alles anders en de anderhalve meter maatregel kan onmogelijk worden gegarandeerd bij dit evenement, waar normaal gesproken massa’s mensen op afkomen.

De organisatie is uiteraard niet voor één gat te vangen. De verkoop van zowel puddingbroodjes als Berliner bollen loopt altijd als een gouden trein en kan dit jaar volledig coronaproof doorgaan. Dus staat er zaterdag 12 september een groep enthousiaste vrijwilligers pudding te draaien, broodjes te vullen, dozen te vouwen, jam te smeren en te zorgen voor de uitgifte van circa 1600 broodjes en bollen. Allemaal op bestelling zodat er geen lange rijen ontstaan.

Volgens vrijwilliger Anton Rosema is de Rommelmarkt van de Hoeksteen zo langzamerhand een professionele organisatie. Het hele jaar worden spullen gehaald, opgeslagen en gesorteerd. „Nu we niet kunnen verkopen in de kerk worden spullen ook steeds meer via Markplaats verkocht.” Aletta Fockens begrijpt dat de rommelmarkt gezien de huidige omstandigheden niet door kan gaan maar vindt het ook jammer. „We leven er het hele jaar naartoe, het is altijd enorm gezellig. Erg fijn dat we toch iets kunnen doen.”

Masterchef Jan Slomp is tevreden. „Zevenendertig jaar geleden waren we blij met 200 puddingbroodjes die over de toonbank gingen en moet je nu eens zien.” Ook de Berliner bollen zijn erg populair. Maar wat wil je als er zelfgemaakte bramenjam tussen zit?

Verderop krijgt Ineke Amesz bijna kramp in haar handen van het vouwen van de dozen. „Ik heb geen idee hoe lang ik al vrijwilliger ben. Ik begon ooit met pannenkoeken bakken, daarna stond ik binnen in de keuken. En nu doe ik wat hap snap dingetjes”, lacht ze.

Sommige dingen moeten niet veranderen. Puddingbroodjes zonder Rommelmarkt kan maar hopelijk volgend jaar weer als onmisbaar onderdeel van het geheel.

Door Ineke Bos - Doornbos