Clickets (magnetische balletjes) - Historisch correct

In september 1983 werd de Clickets fabriek in Leek geopend. De Clickets zouden de wereld veroveren. Een jaar na de opening is de fabriek reeds gesloten. En Clickets BV was kort daarna failliet. Een kort verhaal dat vraagt om een langere versie.

De langere versie begint met de uitvinding van de clicket. Door de uitvinder Sebastiaan Vos. Een clicket is een balletje met een magneetje in het midden. De clickets kleven dus aan elkaar vast. Zo is het mooi speelgoed. Je kunt er de meest vreemde figuren van bouwen zonder lijm. Een zakenman zag er wel wat in. Sterker nog: hij vond dat de uitvinder goud in zijn handen had. En de zakenman vertelde de uitvinder dat hij er zeer rijk van zou worden. Het begin van het sprookje. De promotie werd ter hand genomen. Landelijk en internationaal kwam er aandacht voor de clickets. Het werd een rage.

Landelijk nieuws

In september 1983 werd er in Leek een fabriek geopend voor de clickets. Het was landelijk nieuws. De opening gebeurde door onze toenmalige commissaris van de Koningin Vonhoff. En natuurlijk was burgemeester Zwart er ook bij aanwezig. Enkele tientallen werknemers kregen er werk. De verwachting was dat het aantal werknemers snel zou uitbreiden. Er waren namelijk al opdrachten voor miljoenen clickets. Tja, zelfs opdrachten voor in totaal wel honderden miljoenen clickets. Opdrachten die kwamen uit de gehele wereld. Maar soms hebben sprookjes verrassende wendingen. Ook dit sprookje. Het succes van de clickets werd mede hun ondergang?

Kopieën

De promotie was over de gehele wereld gegaan. Er waren allerlei mensen die er ook goud in zagen. Maar dan wel voor henzelf. Verschillende producten werden in de hele wereld op de markt gebracht, die wel heel erg op de clickets leken. Het bestrijden van deze ‘kopieën’ van de clickets was moeilijk. De rechten in de gehele wereld voor de clickets waren verre van goed geregeld. Wellicht was dat ook onmogelijk. Want magnetische balletjes waren in de historie vaker voorgekomen. Daarnaast waren er technische problemen bij de (massa)productie. De namaak clickets waren ook (veel) goedkoper. Alhoewel ook wel weer vaak van slechtere kwaliteit. Tenslotte is als de officiële reden van het faillissement ‘mismanagement’ genoemd. Daarmee belanden we bij het begin van het sprookje. Je kunt er zeer rijk van worden. Tja, die wetenschap trekt toch vaak personen aan die het enkel om het geld gaat. Het mooie product wordt helaas slechts middel in plaats van doel.

Albert Graansma