Kerk in Grootegast maakt 'doorstart' als pinkstergemeente

grootegast De evangelische gemeente House of Blessing die zeven jaar geleden ontstond in Grootegast, maakt een ‘doorstart’ als pinkstergemeente.

De bestaande pinkstergemeente Destiny in de stad Groningen neemt de kerk over. Redenen voor de overname zijn gezondheidsklachten van voorganger Yvonne Manz. Zij stapte zelf naar Destiny met het aanbod om de kerk over te nemen. Binnen een paar dagen was de overname geregeld. Destiny-voorganger Johan Proost schat in dat 15 van de 35 leden de overstap maken naar zijn kerkorganisatie. House of Blessing zetelde in het voormalige hoofdkantoor van Lego op het bedrijventerrein in Grootegast. Destiny neemt het huurcontract over. Stichting House of Blessing is zo blij dat de kerkelijke activiteiten doorgaan dat zij de inventaris schenkt aan de pinkstergemeente.

Christelijk centrum

Direct na de overname is de naam House of Blessing van het gebouw gehaald. Het pand gaat verder als ‘christelijk centrum’. Naast de reguliere leden onderhield de vorige gemeente in Grootegast nauwe banden met dertig asielzoekers. Voorganger Proost verwacht dat een deel van hen zich thuis zal voelen bij Destiny. ,,Wij zijn vanouds een allochtonenkerk. Leiders van onze kerk spreken alle talen. Dat komt in dit geval van pas.’‘ Volgens hem kwam de overname voor veel leden van House of Blessing onverwacht. ,,Sommigen reageerden geschokt.''

Volgens Proost blijft het niet bij deze ene overname. ,,Wegens corona zijn veel kerken met hun diensten gestopt. Wij zien vaak wel mogelijkheden om met inachtneming van de anderhalve meter regel de diensten toch door te laten gaan. Naast Grootegast zijn wij van plan op nog zes a zeven locaties kerken te openen. Te beginnen zoals het nu staat in Drachten.’’Bang dat hij hiermee andere kerken in Drachten in de wielen rijdt is Proost niet: ,,Ondanks de vele kerken zijn er In Drachten zijn nog steeds mensen die niet naar de kerk gaan’‘, zegt hij. Hij verwacht in korte tijd wel zes tot zeven overnames door Destiny in Groningen en wellicht ook in Drenthe.

Diensten op kleinere schaal

Proost begon 27 jaar geleden met zijn vrouw die afkomstig is van Curacao de pinkstergemeente in de stad Groningen die inmiddels 350 leden telt. Filiaalgemeenten van Destiny zijn te vinden in Portugal, Brazilië en Mexico. Naast haar hoofdlocatie opende Destiny in de stad Groningen in coronatijd een tweede locatie aan de Dot om de diensten op kleinere schaal toch doorgang te kunnen laten vinden. Op beide locaties in Groningen wordt ook gezongen. ,,Dankzij goede luchtinstallaties kan dat’’, zegt hij.

De gemeente in Grootegast komt op donderdagavond bijeen. Samen zingen durft Destiny op deze locatie vooralsnog niet aan. Na de zomer worden de zondagse diensten in Grootegast hervat. Anders dan in een evangelische gemeente dragen de diensten in Grootegast nu een sterk charismatisch karakter. ,,We zijn enthousiast, spreken in tongentaal en bidden om de genezende kracht van God voor onze zieken. We schamen ons er niet voor om pinksterkerk te zijn’’, zegt Proost.