Elma brengt het afscheid van dierbaren in beeld

TOLBERT Een reportage van je bruiloft is heel normaal en hoort bij trouwen. Afscheids- of rouwfotografie is veel minder bekend. Elma Cazemier uit Tolbert maakt in opdracht fotoreportages die horen bij het afscheid nemen van een overleden dierbare.

Ze werd jaren geleden voor het eerst gevraagd door vrienden om een fotoreportage te maken van het afscheid van een overledene. ,,Dat heb ik toen gedaan en zo is het balletje gaan rollen. Daarna heb ik binnen de familie- en vriendenkring, maar ook daarbuiten meerdere reportages gemaakt.”

In overleg is heel veel mogelijk

Wanneer er een verzoek voor een afscheidsreportage binnenkomt, al dan niet via een uitvaartverzorger, gaat Elma in overleg met de nabestaanden. ,,Ik vraag wat ze willen. De ene opdrachtgever wil het verdriet niet in beeld, een andere juist wel. Daar hou ik allemaal rekening mee. Ik kan alleen foto’s maken van de uitvaart, maar als mensen willen dat ik de dagen ervoor de aanloop daar naartoe fotografeer, dan kan dat ook. In overleg is heel veel mogelijk.”

Rouwfotografie is nog een relatief onbekende vorm van fotografie. ,,Net als een huwelijksdag, gaat een uitvaart vaak in een roes aan de mensen voorbij. Ik heb dat zelf ook gemerkt. Dan lees je het condoleanceregister en dan kom je namen tegen van mensen die je dan niet opgevallen zijn. Een afscheidsreportage kan dan een mooie herinnering zijn.”

Coronacrisis

Daarnaast is een foto-reportage van de uitvaart ook een manier om mensen die er niet bij aanwezig kunnen zijn, toch mee te laten delen in het afscheid. ,,Zeker in deze tijden helpt het om een aandenken in beeld te hebben. In het begin van de coronacrisis mochten maar dertig mensen bij een crematie of begrafenis aanwezig zijn. Inmiddels gelukkig weer meer.”

Een afscheid fotograferen is niet iets wat iedereen kan. Ook Elma moest er aan wennen. Inmiddels is het voor haar duidelijk dat dit echt bij haar past. ,,Ik kan mijn gevoel uitschakelen gelukkig. Het is van belang dat je je zo onopvallend mogelijk beweegt door de zaal. Mensen moeten zich niet ongemakkelijk voelen door mijn aanwezigheid. Daarom maak ik gebruik van een nagenoeg geluidloze camera.”

Betaalbaar

De afscheidsreportages maakt Elma naast haar reguliere baan. ,,Er zijn kosten aan verbonden, maar ik hoef er niet van te leven, vandaar dat ik het graag voor een ieder betaalbaar wil houden, ook al zijn veel mensen hiervoor tegenwoordig ook voor verzekerd.. Fotografie is een passie van me. Portretfotografie heb ik ook wel gedaan, maar dat is niet echt iets voor mij. Ik vind het ook heerlijk om ’s ochtends vroeg naar het Leekstermeer te rijden en daar de zonsopgang te fotograferen en de wereld wakker te zien worden. Prachtig is dat. Door fotografie kijk je heel anders naar de dingen.”

Kijk voor meer informatie op www.hetlaatsteafscheid.com