Er worden dit jaar minder appels geoogst, maar het zijn wél heel goede

De appeloogst valt tegen. Brancheorganisaties van de fruittelers vrezen dat er dit jaar 14 procent minder geplukt gaat worden. Noordelijke kwekers ook.

Veertien procent minder appel-oogst? Kees Goense, woordvoerder van Landwinkel en Fruitbedrijf Goense uit Marwijksoord vindt dat optimistisch ingeschat van de Nederlandse Fruit Organisatie en het GroenteFruit Huis. ,,Als ik naar mijn appelbomen kijk, denk ik dat mijn opbrengst wel 40 procent lager zal zijn dit jaar.”

Komt allemaal door de nachtvorst in april en het feit dat daar niet tegenop te beregenen viel. Hij kweekt vooral santana’s, die mensen met een appelallergie ook kunnen eten. Bijna de helft heeft vorstschade.

De tegenvallende appeloogst zal ook gevolgen hebben voor de particuliere leveranciers van Goense. Zij kunnen in Marwijksoord de oogst van hun appelboomgaard inleveren om sap van te maken. Elke 10 kilo geeft hen een gratis fles appelsap.

Goede kwaliteit

Er zullen dus minder appels zijn dit jaar. Dat zeggen de brancheorganisaties na hun jaarlijkse meting in juli.

Toch: De appeloogst mag dan lager uitvallen, de appels die overblijven zijn heel goed van kwaliteit, zo stellen de kwekers.

Els Tolner van kwekerij Oudebosch in Niehove hoefde dit jaar geen ‘dunning’ te doen in de appelboomgaard; dat wil zeggen dat je de slechte exemplaren al voor de oogst verwijdert. Niet alle rassen hebben het zwaar, merkt ze. ,,De jonagold doet het prima. Maar de elstar en ook de santana en de colina doen het minder goed. We hebben afgelopen jaren heel veel elstar geoogst, ik heb het gevoel dat de bomen even moeten bijkomen, er zaten ook niet veel bloemen in dit jaar.”

Concurrentie uit Oost-Europa

Nederland wordt steeds minder een appelland. Peren floreren in het Nederlandse klimaat, maar de hoeveelheid appelbomengrond is in 20 jaar gehalveerd. De concurrentie van Oost-Europese appelkwekers is groot.

Minder appels; wordt de elstar straks duurder betaald? Dat zou kunnen, omdat er schaarste is op de hele Europese markt.

Els Tolner ziet de oogst in september evenwel met vertrouwen tegemoet. ,,De appels zien er gezond uit. Minder volle bomen kunnen grotere appels geven.”