Nieuwe reeks wandelingen Groninger Borgenpad voert langs zichtbare sporen verdwenen borgen

De samenstellers van het Groninger Borgenpad, een wandeling van 240 kilometer (in etappes) langs alle zestien borgen in Groningen, komen met een nieuwe reeks wandelingen. Deze wandelingen voeren langs verdwenen Groninger borgen. Te beginnen in Lutjegast.

‘Met de nieuwe wandelingen willen we de sporen en verhalen van de verdwenen borgen onder de aandacht brengen’, stelt voorzitter Albert Buist van Stichting Groninger Borgenpad in een persbericht.

‘Ooit stonden er honderden steenhuizen en borgen in het Groninger land. Een paar hebben de afbraak overleefd, waaronder bekende borgen als de Menkemaborg en de Fraeylemaborg. De meeste zijn echter afgebroken, al zijn van enkele borgen nog sporen zichtbaar.’

Nog zichtbare sporen van borgen

Deze nog zichtbare sporen - soms een gracht of een oprijlaan, een andere keer een borgterrein - vormen de ingrediënten voor de nieuwe reeks Wandelingen langs verdwenen borgen.

De eerste wandeling in de nieuwe reeks voert rondom de verdwenen borg Rikkerda. De wandeling start in Lutjegast. Zoals alle wandelingen van het Groninger Borgenpad zijn routebeschrijvingen en kaarten gratis beschikbaar op www.groningerborgenpad.nl.