Schoolkinderen Ezinge spelen samen met professionals in film

EZINGE De leerlingen van sws Op Wier in Ezinge aan het acteren in de Allersmaborg met de professionele acteur Albert Secuur in het midden. Koos Bijlsma

De historische Allersmaborg vormt het decor van een speelfilm die vorige week wordt opgenomen door leerlingen van groep acht van basisschool Op Wier in Ezinge.

Samenwerkingsverband

Afscheid van de basisschool? Doorgaans doen leerlingen van groep acht dat met een musical. Begin dit jaar werd op samenwerkingsschool Op Wier bedacht om dat dit schooljaar anders te doen. Dankzij een samenwerkingsverband met museum Wierdenland is er een potje beschikbaar voor culturele doeleinden. Dit geld maakt het mogelijk om met inzet van professionals een echte speelfilm van drie kwartier op te nemen die zich afspeelt rond de uit 1310 daterende Allersmaborg even buiten Ezinge.

Aardappelschuur

Zeker in coronatijd blijkt dit achteraf een gouden idee. Want een musical had er als gevolg van de coronamaatregelen dit jaar niet in gezeten. In plaats van in een bedompt klaslokaal wordt de film binnenkort vertoond in een ruimbemeten aardappelschuur die voor dit doel beschikbaar wordt gesteld door de familie Dijkstra in Aduarderzijl. De – reeds uitverkochte – galapremière is op vrijdag 2 juli.

Cultureel erfgoed

De film getiteld Het mysterie van de Allersmaborg is bedoeld om het cultureel erfgoed in en rond Ezinge aan te prijzen. Daarom wordt de film na de première straks ook in museum Wierdenland vertoond. Leerkracht Joke Buist – tevens cultuur-coördinator op de school – is trots als een pauw dat Op Wier erin is geslaagd om professionals in te schakelen bij het maken van de speelfilm. Zo treedt de Groningse actrice Miranda Bolhuis op als regisseur. Zij schreef bovendien het script. Andere bekende namen van medewerkers zijn Albert Secuur (acteur), Harry Voorhout (muziek) die als inwoner van Ezinge en ouder zelf nauw betrokken is bij de school, Martijn Pot (camerawerk) en Vincent Lubbelink (drone-opnames). Bolhuis en Secuur zijn vooral bekend vanwege de Groningse speelfilm Boven Wotter van een paar jaar geleden waarin zij speelden.

Schoolkamp

In de film ontdekken de kinderen tijdens een schoolkamp in de borg een betoverende kaars waarmee ze een tijdreis naar 1310 maken. Ze beleven allerlei avonturen met de eerste borgheer die zaken doet met de Heer van Mid-oge, een echte ‘slechterik’. De kinderen slagen er uiteindelijk dit heerschap te verslaan.

Bijzonder project

Er staan welgeteld twee speeldagen voor deze film van drie kwartier, die volgens Bolhuis normaal vijf speeldagen vergt. De jeugdige acteurs voelen de druk die op het bijzondere project staat, feilloos aan. ,,’t Is vermoeiend om scènes steeds over te moeten doen’’, zegt Merel (12). ,,Dat is bij deze hitte eigenlijk niet te doen.’’ Klasgenote Noor (11) vindt het even vermoeiend, ‘maar wel héél leuk’. ,,Vooral spelen met deze professionals vind ik bijzonder.’’

Bewoners Juus en Olaf Hooge stelden de Allersmaborg beide speeldagen voor de opnames. belangeloos beschikbaar.