VEV’67 is door de KNVB gecertificeerd als 'Lokale Jeugdopleiding'

VEV’67 heeft met succes deelgenomen aan het Kwaliteit- & Performance (K&P) programma van de KNVB. Het K&P programma is een initiatief om betaaldvoetbalclubs en amateurverenigingen te ondersteunen met het voetbaltechnische jeugdbeleid. Het uiteindelijke resultaat van het volgen van dit programma is het ‘Technisch Jeugdbeleidsplan’.

De werkgroep die hard aan dit plannen heeft gewerkt, heeft  het officiële certificaat ‘Lokale Jeugdopleiding’ van de KNVB in ontvangst mogen nemen. Ab van der Velde, die nauw betrokken was bij het process, reikte namens de KNVB het certificaat uit. Hij was erg te spreken over de samenstelling van de werkgroep, die bestond uit Marco Soeten, Marcel Nieuwhof, Arjan Pruim en Dirkjan Boomsma. Later in het process sloot Arjan Veenstra aan bij de groep. De afgelopen anderhalf jaar heeft deze groep zeker niet stil gezeten. Om kennis vanuit de hele vereniging te vergaren was het nodig om veel te overleggen met hoofdtrainers, trainers, besturen en commissies.

In het begin was het erg lastig om een lijn in het plan te krijgen. Maar daar hielp het K&P programma erg goed bij. Van der Velde heeft zelf eerste concepten doorgenomen en heeft zijn terugkoppeling gegeven. 128 opmerkingen en vragen had hij voor de mannen van de werkgroep. Dat was niet altijd even makkelijk. “We willen voldoen aan een bepaalde kwaliteitsnorm. Ik realiseer mij dat het best lastig is voor de ontvanger”, zegt hij.

Puzzelstukjes

De mannen zijn de kritische blik van Van der Velde wel dankbaar. “Het heeft geholpen om de juiste lijn in het plan te vinden”, aldus Marco Soeten en Marcel Nieuwhof. Ook de toevoeging van Arjan Veenstra in de eindfase van het proces speelde een belangrijke rol. Soeten vertelt: "Alle puzzelstukjes vielen toen in elkaar". Volgens Van der Velde moet het ook niet een makkelijk process zijn: “Als het heel makkelijk zou zijn dan zou ‘FC Bal Op Het Dak’ het ook krijgen.”

Ook sprak Van der Velde lof uit over de Beweegacademy. Een initiatief van VEV’67 om kinderen kennis te laten maken met verschillende sporten. Zo hoopt VEV’67 meer kinderen in de regio aan het sporten te krijgen. Hij vertelt dat de KNVB zich ook wil inzetten om de beweegarmoede tegen te gaan en dat hij de Beweegacademy persoonlijk een erg mooi initiatief vindt.

Vanaf de eerste minuut scherp

“Dit is wel pas het begin” zegt Nieuwhof. “De vertaling naar het veld is cruciaal.” Nu de plannen er zijn, moet het nog in praktijk gebracht worden. Dat wordt natuurlijk ook nog een hele uitdaging. Wel zijn de mannen positief over het in de praktijk brengen van de plannen. “We hebben al heel veel enthousiaste trainers gesproken die stonden te trappelen om volgens het beleidsplan te gaan trainen.” vertelt Soeten. Van der Velde hoopt dat VEV’67 vanaf de eerste minuut scherp is: “Je kan maar één keer goed beginnen en dat is de eerste keer.”