Er klinkt weer (fanfare)muziek in het MFA van Grootegast

Na drie maanden verplichte stilte mogen de blaasorkesten in Nederland weer wat van zich laten horen. Ook CMV Oranje Grootegast pakt, met de nodige maatregelen, de repetities weer op. Dit betekent dat er op maandagavond er weer fanfaremuziek klinkt in het MFA.

Begin maart had het A-orkest van Oranje nog nét een uitermate geslaagd studieweekend gehad in voorbereiding op de Nederlandse Fanfarekampioenschappen die op 4 april gepland stonden. Hoe wrang was het dat die voorbereiding abrupt werd afgebroken door een hardnekkig virus dat heel de wereld plat legde.

Het bestuur had geen keuze en blies de repetities af. De maandagavonden werden online ingevuld met onder andere een PubQuiz en een Bingo zodat de leden elkaar af en toe nog wel even zagen en konden spreken. Al snel doken diverse zogenoemde samenspeelfilms op. Muzikanten namen thuis hun eigen partijtje op waarna iemand dit als een filmpje samenvoegde. Ook Oranje deed dit in de vorm van Zij Gelooft in Mij, samen met de mannen van Topcoverband Switch. Het resultaat is op YouTube te beluisteren.

Protocol

Na veel onderhandelen van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) is er een protocol opgesteld op basis waarvan blaasorkesten hun repetities weer kunnen hervatten. Zo moeten alle muzikanten 2 meter uit elkaar zitten, print iedereen zijn/haar eigen muziek en is er een strak schema opgesteld over aankomst en vertrek. Het orkest is eerst in 2 groepen verdeeld omdat er nog maar 30 mensen in de zaal mogen zijn, hopelijk worden deze regels per 1 juli versoepeld tot 100 mensen zodat Oranje weer op volle sterkte kan repeteren. De repetitieruimte van hun thuisbasis, het MFA in Grootegast, is daar gelukkig groot genoeg voor. Het B-orkest (foto) heeft inmiddels de eerste repetitie op deze manier achter de rug.

101-jarig bestaan

Oranje bestaat dit jaar 100 jaar en deze maand zou in het teken staan van de reünie en een spetterend jubileumconcert op 27 juni samen met Tommie Christiaan. Net als vele andere evenementen is ook dit concert geannuleerd. Het orkest zal in 2021 haar 101-jarig bestaan uitgebreid vieren. Voor nu buigt het orkest zich over een paar hagelnieuwe werken van de in Grootegast woonachtige componist Arend Gerds, genoeg werk aan de winkel!