Heel Zuidhorn bakt appeltaart groot succes.

ZUIDHORN Op Wereldvluchtelingendag, zijn de nieuwe inwoners van Zuidhorn en omstreken verrast met een heerlijke appeltaart. Deze taarten zijn gebakken en bezorgd door inwoners van Zuidhorn.

Het was een actie van de gezamenlijke diaconieën van de Gast- en de Dorpskerk en de werkgroep ‘Tafels van Hoop’ in samenwerking met Vluchtelingenwerk Westerkwartier. Door de Coronacrisis was het niet mogelijk, op de gebruikelijke wijze, een gezamenlijke maaltijd te organiseren en daarom werd deze actie bedacht. De vluchtelingen en statushouders hebben het gedurende deze crisis niet gemakkelijk. Aan hun opleidingen, stages, werk en inburgering kwam plotseling een einde, terwijl ze zo graag willen mee doen binnen de Nederlandse samenleving.

Fleurige dozen

Het leuke van de taartenactie was dat het allemaal appeltaarten waren, maar ook dat je kon zien dat ze allemaal volgens familietradities waren gebakken en er daarom verschillend uitzagen. Tevens was er veel aandacht besteed aan de verpakking van de taarten. Ze waren allemaal verpakt in fleurige dozen voorzien van een roos, een brief met een hartelijke groet en de naam van de taartenbakker. Op deze manier werd gestimuleerd dat er contacten ontstaan tussen de vluchtelingen en de overige inwoners.

Syrische taart

De vluchtelingen en statushouders waren aangenaam verrast en vonden het fantastisch dat in deze tijden aan hen werd gedacht. Op de foto is te zien dat de taart werd afgeleverd bij de familie Kaysay, Yemane, Kobob en hun drie kinderen Sardis, Elzana en Diamond. We hebben gezien dat het heeft gewerkt en de eerste appeltaartbakker heeft inmiddels een Syrische taart als dank terug gekregen. In Syrië is het vaak gebruikelijk dat wanneer er een lekkernij wordt gebracht op een bord je deze terug krijgt met daarop weer iets lekkers. Heel anders dan dat Nederlanders dat gewend zijn, die doen het bord vaak in de vaatwasser en brengen het keurig schoon weer terug.