Familieruzie in Marum leidt tot fors geweld en een eis tot gevangenisstraf

Tegen een 35-jarige man uit Leek is twee jaar celstraf (waarvan zes maanden voorwaardelijk) geëist wegens een poging tot doodslag. In januari dit jaar zou hij in Marum een man met een hard voorwerp in het gezicht hebben geslagen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gebruikte de verdachte een boksbeugel. Het slachtoffer werd zo hard geslagen dat hij op de intensive care belandde waar voor zijn leven werd gevreesd. Een deel van het gezicht was verbrijzeld. Er wordt rekening mee gehouden dat er sprake zal zijn van blijvend letsel.

Bedreigingen over en weer

Verdachte en slachtoffer en hun families leefden al langere tijd in onmin met elkaar. Daarbij zouden over een weer bedreigingen zijn geuit.

Op 11 januari kwamen verdachte en slachtoffer elkaar op straat tegen. Het slachtoffer zat in een auto. Volgens het OM opende de verdachte het portier en gaf hij het slachtoffer twee harde klappen in het gezicht.

De officier van justitie: ,,Het slachtoffer werd overrompeld en maakte geen schijn van kans.’’

Met de blote hand

Artsen verklaarden later dat het letsel niet kan zijn ontstaan door een vuistslag met de blote hand. Een klap met een hard ijzeren voorwerp past volgens medici wel bij het forse letsel.

De verdachte ontkent te hebben geslagen. Hij heeft een duw gegeven, meer niet, zo zei hij in de rechtszaal. De verdachte sluit niet uit dat het letsel is veroorzaakt door een dichtgeslagen autoportier. Onmogelijk en ook niet logisch, reageerde het OM.

Wisselende verklaringen

Volgens de advocaat moet de verdachte worden vrijgesproken van een poging tot doodslag. ,,Twee klappen op het hoofd kan niet leiden tot de dood.’’ Een getuige die wordt opgevoerd heeft volgens de advocaat zulke wisselende verklaringen afgelegd dat die kunnen worden bestempeld als onbetrouwbaar. En dat met een hard voorwerp zou zijn geslagen is volgens de raadsvrouw een aanname van een arts. ,,Maar het staat allerminst vast.’’

Het slachtoffer heeft een schadevergoeding ingediend van 17.000 euro.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.