Bijna 3 miljoen subsidie voor restauratie van Groninger rijksmonumenten

De provincie Groningen heeft in het kader van de regeling voor groot onderhoud en restauratie van rijksmonumenten aan 22 projecten subsidie verleend. Hiermee is een bedrag van bijna 3 miljoen euro gemoeid.

Het merendeel van de subsidies, 2,5 miljoen euro, ging naar projecten in het aardbevingsgebied. Het budget voor het onderhoud en de restauratie van rijksmonumenten is beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de provincie Groningen. De subsidieregeling wordt uitgevoerd door de provincie.

Aeolus

Een van de monumenten die met de subsidies worden opgeknapt, is de koren- en pelmolen Aeolus in Adorp. De molen staat al lang leeg en de afgelopen 20 jaar is de bouwtechnische toestand sterk verslechterd. Naast een bijdrage voor de restauratie van de molen, ontvangt de eigenaar ook een bijdrage voor de herbestemming. De molen zal worden ingericht voor publiek. Als de werkzaamheden klaar zijn, kunnen bezoekers producten kopen die in de molen zijn gemalen.